Djeca su žilava i snalažljiva. No i skromna. Pomalo rastužuje, naime, što su zahtjevna kad se radi o novim “najkicama”, no nažalost, ni blizu kad se radi o društvenim uvjetima i sadržajima. Jer, ako ćemo uzeti obuću kao referentnu vrijednost, čime smo se, nekako, spontano poslužili, uvjeti za djecu i mlade u ovom gradu su ravni papučama iz kućne radinosti. No, kako smo rekli, djeca nisu zahtjevna i ne traže bolje jer niti ne znaju za bolje.

To da makarska djeca u vrijeme karantene, zatvorenih škola, klubova i kafića nisu imala gdje izlaziti i nalaziti se, nije nikakva novost. Tako je propisano, preciznije, zabranjeno. No, djeca su se svejedno nalazila, jer u tinejdžerskim godinama socijalni kontakt s vršnjacima ne može zamijeniti internet, a još manje dosadni mama i tata.  A nemogućnost da se nađu na ijednom normalnom mjestu osvijetlila je bijednu stvarnost koja upozorava: zar je drugačije kad nema korone?

Pitate li se, dakle, gdje su se nalazila i gdje se nalaze makarska djeca i mladež? Koji je makarski pandan zagrebačkom HNK, ispred kojega se okupljaju studenti? Što Makarska zimi može ponuditi mladima? Nije tajna. Znaju je i djeca, i nastavnici, a i ravnatelji. Osim školskih okruženja gdje se okupljaju sve veće grupe djece, osim mračnih tribina Sportskog stadiona koje nude kakvu takvu zavjetrinu, naša djeca se nalaze po garažama. Ne kućnim garažama nego garažama zgrada i garažama trgovačkog centra. Poznato je, doznali smo iz više izvora, da se djeca okupljaju i griju u garažama POS-ovih zgrada i u trgovačkom centru. Ne pripadaju ni jednom mjestu, pa nije čudno da ih zaštitari katkad upozore da to nisu mjesta za zabavu. A prije svega par dana je, da podsjetimo, jedan zaštitar, koji je bio radio u trgovačkom centru, uhićen zbog pedofilije. Tko je mogao i zamisliti prije 12, 13 godina, kada se prvi put najavila gradnja kino dvorane u tom novom trgovačkom centru, da će klinci kojima se tada svašta obećavalo u međuvremenu otići studirati i prestati očekivati išta takvo od svojeg grada, a nove generacije od cijelog trgovačkog centra za sebe dobiti samo – garaže.

Oglas

No, što će biti drugačije kad prođe korona? Apsolutno ništa. Smiješni smo sami sebi kada još jednom spomenemo kulturni centar, ali evo, riskirat ćemo da i opet ispadnemo naivni. Naime, u proračunu za ovu godinu Grad Makarska nije uvrstio niti dokumentaciju za ovaj centar, što znači da je gradnja daleka budućnost. Ako je uopće bude. A srednja škola, tema je za sebe. No jako dobar pokazatelj brige o mladima.

Brige grada koji je ove godine, kao i mnogi drugi gradovi u Hrvatskoj, bilježio minuse u proračunu, krpao se svakako, no biznis nekretninama nije stao. U Makarskoj djeca nemaju kamo i druže se u garažama. No ne brinite, zato je porastao porez na promet nekretninama.

Nije dakle sve tako crno. Samo je crno-bijelo. Makarska, školski primjer grada kontrasta.

Ivona Ćirak