Danas je u Kotišni održano svečano otkrivanje stope sv. Martina čime je Grad Makarska osigurao svoje mjesto na turističkoj, kulturnoj i hodačasničkoj karti Europskih kulturnih ruta. Stopu sv. Martina zajedno su otkrili gradonačelnik Makarske Zoran Paunović i ravnateljica Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska Ines Sabotič.

Prigodnom programu svečanog otkrivanja i blagoslova stope sv. Martina ispred istoimene crkve u Kotišini nazočili su i Antonija Zaradija Kiš i Ana Marija Starčević, dopredsjednica i tajnica Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska, Marinko Tomasović, ravnatelj Gradskog muzeja Makarska, mons. Pavao Banić, Sandra Vranješ, privremena pročelnica za javne potrebe i društvene djelatnosti Grada Makarske, Lidija Vukadin Vranješ, ravnateljica Javne ustanove Makarska razvojna agencije MARA, predstavnici Javne ustanove Park prirode Biokovo i još nekolicina ljubitelja kulturne baštine.

Lidija Vukadin Vranješ podsjetila je da su istraživanja vezana za kult štovanja sv. Martina, koje je vodila Antonija Zaradija Kiš, započela prije deset godina te da su upravo ta istraživanja bila podloga za pripremu projekta ,,Revitalizacije kulturno-povijesne baštine zaseoka Kotišina” u sklopu kojeg je crkva sv. Martina i obnovljena.

Oglas

– Ovo lijepi projekt zapravo je nastavak projekta Revitalizacije kulturno povijesne baštine zaseoka Kotšina. Postavljanje stope sv.Martina još je jedan korak koji će doprinijeti našim nastojanjima prema razvoju selektivnih oblika turizma. Mislim da Grad Makarska ima jako dobre uvjete upravo za kulturni turizam, za religijski turizam a postavljanje stope sv. Martina stavlja nas na hodočasničku mapu cijele Europe tako da je meni kao čelnom čovjeku Grada Makarska izuzetno drago da smo danas ovdje. Ovo je jedan od vrijednih lokaliteta koje imamo a koje u budućnosti planiramo razvijati, istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.

– Prije gotovo 30 godina objavio sam jedan veliki članak o crkvi sv. Martina dok su je drugi autori samo spominjali i datirao je u II. polovinu 14. stoljeća. Međutim, u okviru istraživanjima iz 2019. iskristalizirale su se 2 važne okolnosti: svi grobovi nisu iz tog
vremena već iz razdoblja nakon odlaska Osmanlija iz 17. i 18. stoljeća. Također, izvan grobova je nađen iznimno vrijedan nalaz u ovom dijelu Europe: dio križa, pločica s prikazom sv. Ivana Evađeliste i taj komad sam putem analogija datirao u II. polovinu 12. stoljeća. Na temelju toga zaključio sam da je crkva sv. Martina podignuta kao hodočasnička krajem 12. ili 13. stoljeća te da taj križ sa pločicom, izrađen u Francuskoj, pripada kulturološkom krugu Benediktinaca koji su u Zapadnoj Europi najviše promicali kult sv. Martina, naglasio je u svom izlaganju Marinko Tomasović, ravnatelj Gradskog muzeja Makarska, povjesničar umjetnosti i arheolog.

– Imamo privilegiju što smo dosad već dvadeset i šest puta otkrili stopu sv. Martina, vaša je dvadeset i sedma. Svako mjesto je doista posebno pa tako i danas ovdje vidimo kakvo se bogatstvo kulture može nalaziti oko jedne male crkvice koja je još k tome bila razrušena u potresu. I evo, kako sam imala priliku danas čuti, kamen na koji je postavljena stopa sv. Martina je kamen koji je razrušio crkvu pa je i to jedan lijep primjer kako se na nečem što je srušeno može izgraditi nešto novo, kazala je Ines Sabotič, ravnateljica Kulturnog centra sv. Martin – Hrvatska.

Podsjetimo, u sklopu projekta stopa sv. Martina prezentirat će se i dodatno valorizirati obnovljena crkva sv. Martina kao i cijeli lokalitet koji pruža neodoljiv panoramski pogled na Makarsku, Makarsko primorje, otoke Brač i Hvar, a kad je lijepo vrijeme i na poluotok Pelješac i otok Korčulu. Riječ je o mjestu izuzetnog mira i tišine, idealnom za sve zaljubljenike u prirodu. Projekt se odvija pod kapom Kulturnog centra sv. Martin koji djeluje pri Vijeću Europe, a čija je ideja umrežavanje raznih mjesta, gradeći put zdravog življenja i zajedništva kao simbola Martinova hodanja.

MD/foto Grad Makarska