Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća danas je u Makarskoj službeno obilježebn 22.lipnja, Dan antifašističke borbe. Nakon posjeta Gradskom groblju, zatim Spomenika hrvatskom branitelju te Spomenika prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, uzvanici su se okupili na Spomeniku revolucije.

– Nije slučajno da je baš u Makarskoj izgrađen prekrasni spomenik – Spomenik revoluciji, jer upravo su Makarska i Makarsko primorje dali veliki obol u narodno oslobodilačkoj borbi. Tu je ispisano 551 ime građana Makarske i Makarskog primorja, koji su hrabro krenuli u borbu iz koje se nikad nisu vratili.
Naši sugrađani, naši pradjedovi, djedovi, bake, ujaci, stričevi, hrabro su ustali protiv najvećeg zla – fašizma i nacizma s kojima se tada suočavala cijela Europa. I tada, kao i ponovo u Domovinskom ratu, Makarani i Makarsko primorje pokazali su svoju hrabrost, neustrašivost i ljubav prema Domovini.

I mi smo na to ponosni.Moderne i demokratske Hrvatske ne bi bilo bez antifašističke Hrvatske i za nas tu nema dvojbe. Antifašizam je kao civilizacijsko opredjeljenje utkan u temelje samostalne, demokratske Republike Hrvatske. Zato s velikim ponosom, ali i osjećajem odgovornosti, svima onima koji su nam omogućili da živimo u međunarodno priznatoj zemlji mira, demokracije i tolerancije ističemo veliko hvala – istaknuo je gradonačelnik Zoran Paunović.

Oglas

Već po tradiciji druženje je nastavljenu u Arbunu uz fažol i živu glazbu.

MD/foto MD