U povodu održavanja drugog ciklusa radionica i natjecanja u promatranju biljaka, u sklopu projekta Endemic pathway – ePATH, danas je u gradskoj vijećnici održana konferencija za novinare kojoj su nazočili predstavnici projektnih partnera: Grada Makarske te vodećeg partnera Javnog poduzeća “Park prirode Hutovo blato” d.o.o. iz Čapljine, ravnateljica osnovne škole Stjepana Ivičevića Marica Gržić te Olivia Prodan Ravlić iz Udruge osoba s invaliditetom Sunce.

Projekt je financiran u sklopu IPA II sredstava Europske unije, a njegova ukupna vrijednost prelazi 1.500.000,00 eura. Cilj projekta je kreiranje zajedničke turističke ponude u tri zaštićena područja kroz promociju prirodnih (endemskih vrsta) i kulturnih vrijednosti  i to u Parku prirode Hutovo blato, rezervatu prirode Tivatska Solila te Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina.

– Uskoro završava i drugi ciklus trodnevnih radionica i natjecanja koje su i ovaj put pokazale da postoji veliki interes naše djece za sudjelovanjem i obrazovanjem u području bioraznolikosti i zaštićenih vrsta. Na radionicama i natjecanju sudjelovalo je nešto više od 100 učenika Osnovne škole Stjepana Ivičevića i Osnovne škole oca Petra Perice te učenici Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića. Ovoga puta pridružili su nam se i korisnici Udruge za osobe sa invaliditetom Sunce i korisnici područnog odjeljenja Centra Juraj Bonači Makarska. Na taj način pokušali smo pokazati kako je priroda dostupna svima te kako uz malo volje i želje ništa nije nemoguće. Nadam se da smo školom u prirodi edukativnim igrama „Biolog na dan“, pictionary i memory upotrebom dihotomskog ključa, vođenom turom, natjecanju „Pronađi svog endema“ uz upotrebu mobilne aplikacije i svim ostalim aktivnostima sudionicima približili temu endema i upoznali ih sa specifičnostima botaničkog vrta, naglasila je ovom prigodom voditeljica projekta Tamara Batinić Ćulav, savjetnica za komunalno gospodarstvo.

Oglas

-Projekt doprinosi ulaganjima u niz turističkih objekata koji podržavaju osjetljive ekosustave, adaptaciji i boljoj opremljenosti dva Interpretacijska centra u Hutovom Blatu i Tivatskim Solilima, adaptaciji poučnih staza u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina i Parku prirode Hutovo blato, edukaciji 12 djelatnika parkova prirode koji su postali certificirani interpretacijski vodiči, adaptaciji promatračnica, vidikovca i pristaništa za brodice u Parku prirode Hutovo blato čime je unaprijeđena kvaliteta turističkih usluga u prekograničnom području. Kroz niz edukativnih radionica, kampova za promatranje ptica i biljaka, natjecanja za posjetitelje kroz mobilnu aplikaciju ePATH i izradu promotivnih materijala, promiče se očuvanje prirodne baštine i stvara zajednička turistička ponuda, istaknula je Dijana Bošnjak dodavši da se radionice u Makarskoj i Čapljini održavaju u isto vrijeme.

-Drago  nam je da provodimo i drugi ciklus radionica i natjecanja u Biokovskom botaničkom vrtu Kotišina kraju. Još jednom se ispostavilo kako je edukacija najučinkovitija kroz igru i primjenu znanja na terenu. Imali smo priliku kroz školu u prirodi promovirati očuvanje okoliša, ljubav prema prirodi i prirodnoj baštini učenicima petih i šestih razreda osnovne škole, učenicima prvih razreda srednje škole te korisnicima Udruge Sunce. Sudionicima se svidjela radionica  te smo sigurni da među njima ima i budućih botaničara, kazala je Laura Ana Jurman iz tvrtke Biota zadužena za provedbu radionica.

Olivia Prodan Ravlić, zahvalila je na uključivanju djece i mladih s teškoćama u razvoju u ovaj međunarodni ekološki projekt. Sadržaji radionice u Kotišini bili su vrlo zabavni i poučni i, što je najvažnije, prilagođeni našoj djeci. Ovaj petak proveli su u prirodi,  družili se s botaničarima i naučili puno novih stvari. Uvjereni smo da ćemo nakon ovoga organizirati više izleta u Kotišinu koja je sada našoj ekipi već poznato i veselo okruženje!

Učenici OŠ Stjepana Ivičevića rado su se uključili u projekt  Endemic pathway –
ePATH. Pet 6. razreda naše škole, njih ukupno 98 sudjelovalo je na trodnevnim radionicama i natjecanju. Cilj ovakve vrsta natjecanja i edukacije je popularizirati ugrožene i rijetke vrste biljaka, što je prema reakcijama učenika i učinjeno. Ovim putem zahvaljujemo Gradu Makarska na pruženoj prilici na sudjelovanju i veselimo se provedbi i budućih projekata, istaknula je ravnateljica Marica Gržić.

U ime nositelja projekta ePATH Dijana Bošnjak, pozvala je sve zainteresirane da im se pridruže sljedeći tjedan, od 6. do 9. lipnja, na radionicama i natjecanju u promatranju ptica koje će se održati u Parku prirode Hutovo blato, u Čapljini – obavještavaju iz Grada Makarske.

MD/foto Grad Makarska