Svečanošću u hotelu Miramare danas je svečano obilježen početak nove akademske godine na studiju Hotelijerstva i gastronomije.

Uz same studente današnje je događanje u hotelsku salu dovelo i brojne uzvanike, rektora prof.dr.sc. Dragana Ljutića, državnog tajnika Ministarstva turizma i sporta Tončija Glavinu, gradonačelnika Makarske dr.sc. Zorana Paunovića i zamjenicu Antoniu Radić Brkan, direktora HTZ-a Kristjana Staničića, direktoricu TZ Splitsko-dalmatinske-županije Ivanu Vladović, direktora TZ Makarska Vedrana Validžića i druge.

– Prvi put smo se u ovakvoj prigodi susreli prije tri godine da bismo proslavili početak školovanja prve generacije studenata na preddiplomskom sveučilišnom studiju Hotelijerstva i gastronomije. Bio je to početak jednog osobitog projekta. Ponajprije značajnog za razvoj i budućnost hrvatskog turizma, ali i projekta kojim se nakon 25 godina visoko obrazovanje vratilo u Makarsku, kao i projekta kojim je Sveučilište, u okviru svoje Strategije razvoja i disperzije studijskih programa, pokrenulo studij izvan svog sjedišta – kazao je uvodno voditelj studija prof.dr.sc. Ivan Pavić naglasivši kako je riječ o projektu koji je nastao iz uvjerenja da je hrvatski turizam dostigao svoje gornje granice razvoja, posebice kad se misli na brojke kao što je turistički promet.

Oglas

Studente je pozdravio i rektor Sveučilišta prof.dr.sc. Dragan Ljutić. – U vašoj uspješnoj edukaciji imamo podršku lokalne vlasti, ali i iznimnu pomoć predsjednika Vlade, Andreja Plenkovića. Drago mi je da svi surađujemo na dobrobiti Makarske, jer Makarska je prije 300 godina imala svoj fakultet u istim prostorima gdje ćete se i vi smjestiti, nadamo se vrlo skoro – poručio je studentima rektor Ljutić.

Glavni tajnik Ministarstva turizma Tonči Glavina kazao je kako je Makarska jedan od sinonima za hrvatski turizam, s dugom tradicijom i impresivnim rezultatima.
– Međutim, kako se mijenja cijeli svijet pa i turizam, način kako ljudi putuju i žive, moramo se mijenjati i mi i naše destinacije. Sada smo na generacijskoj prekretnici o tome što ćemo raditi u budućnosti, kako ćemo to raditi i s kim ćemo to raditi. Vjerujem da smo prošli granicu kada razgovaramo o uspješnosti hrvatskog turizma u kontekstu brojki i vjerujem da postoje drugi kriteriji koje moramo pratiti.

Ako želimo biti destinacija gdje će se i naša djeca baviti turizmom onda već danas moramo puno više brinuti o zaštiti i očuvanju okoliša, nego što smo ikad do sada. Tu dolazimo do vas mladih koji ćete sutra voditi ovo sve skupa – kazao je Glavina poručivši studentima da će upravo oni u budućnosti biti ključni u hrvatskom turizmu, donosivši i provodeći prijeko potrebne promjene.
MD/ foto unist.hr