Nakon što je Vlada jučer predložila zatvaranje škola u Istri od petka te uspostavljanje online nastave, školske ustanove širom Hrvatske počinju se pripremati za mogućnosti sličnog scenarija zbog opasnosti od širenja koronavirusa. Ministarstvo znanosti i obrazovanja objavilo je tako smjernice osnovnim i srednjim školama o organizaciji nastave na daljinu uz pomoć informacijsko – komunikacijske tehnologije, a koja treba biti pripremljena najkasnije do ponedjeljka 16.ožujka u 12 sati.

-Ministarstvo je objavilo korake koje ravnatelji trebaju napraviti, a to je formiranje virtualnih zbornica i virtualnih učionica. Provjeriti ćemo imaju li svi učenici uređaje i mrežu, konkretno učenici petih i sedmih razreda su već dobili svoj tablet, a provjeriti ćemo i s onima iz šestih i osmih razreda treba li kome uređaj. Započeli smo pripreme i rok nam je do ponedjeljka –- U svakom slučaju drago mi je da smo se krenuli na vrijeme organizirati za slučaj da bude potrebe – potvrdila je Renata Gudelj, ravnateljica OŠ oca Petra Perice, a jednako smo čuli i od Marice Gržić, ravnateljice OŠ Stjepana Ivičevića.

Što se razredne nastave tiče, Ministarstvo predlaže da razrednici povežu roditelje u virtualnu grupu odgovarajućim komunikacijskim kanalima – Viber, WhatsApp, Facebook, e-mail, telefon… U ponedjeljak 16. ožujka na 3. programu HRT-a (HRT-HTV 3) od 8 sati ujutro kreće nastavni program “Škola na Trećem”, koji će pratiti programe nastavnih predmeta u nižim razredima osnovne škole, a kako je najavljeno,  koristiti će se otvoreni obrazovni materijali, materijali obrazovnog i školskog programa HRT-a, kao i materijali izrađeni posebno za tu priliku.

Pripreme se odvijaju i u srednjoj školi, potvrdio nam je ravnatelj SŠ fra Andrije Kačića Miošića Slavko Gudelj, dodavši da je jutros održano nastavničko vijeće i da će, kao i svi, pratiti daljnje upute iz ministarstva.

Smjernice Ministarstva znanosti i obrazovanja, koje potpisuje ministrica Blaženka Divjak, možete pročitati OVDJE:
O.F.