Makarska s proračunom koji se godinama vrti oko 180 milijuna kuna, koja desetica gore-dolje, i s turističkim brojkama kojima se hvastaju političari, očito ipak nema dovoljno novca kako bi osigurala Spasilačku službu nakon 1.rujna. S prvim rujna, što se našeg grada tiče, završavaju sve opasnosti koje nose ljetne radosti, od ozljeda na plažama, na aquaparkovima i u vodenim sportovima, preko utapanja, pa do “sitnica” kao što su ubodi morskih ježinaca, sunčanice, uganuća i sličnog. Istinabog, ljeto i kalendarski još uvijek traje, ali Baywatch se povlači sa svojih tornjeva. Zašto? Zato jer nema novca.

Tako barem ispada po onome što kaže Gloryan Grabner, ravnatelj Crvenog križa, koji koordinira djelatnosti Spasilačke službe. A Grabner kaže kako su ovog ljeta raspolagali s budžetom od 250 tisuća kuna, umjesto 350 tisuća kako je to bilo u “normalnim” godinama.  Tko je kriv?

Grabner rezolutno tvrdi kako je kriva bivša direktorica Hloverka Novak Srzić jer je uskratila 60-ak tisuća kuna koliko je ured uvijek ranije izdvajao. – Odbila je sufinancirati Spasilačku službu u 2021.godini, što nijedan direktor ranije nije učinio. Ako sigurnost kupača nije prioritet, što onda jest?, kaže Grabner.

Oglas

Pitali smo ga kakva je praksa i tko je obvezan financirati, odnosno tko je po nekoj liniji odgovornosti do sada financirao makarski Baywatch. Prije svega to su koncesionari koji plaćaju sukladno površini plaže. To su, primjerice, Imperial Riviera hoteli, Romana, Park, Makarska obala, Biokovka i vodeni tobogan, dok su potpisnici sporazuma uvijek bili TZ Makarska i Grad Makarska.

Međutim, Grabner kaže kako je TZ još 2020.otkazao financiranje. Grad Makarska je ranijih godina davao 10-ak tisuća kuna, no u vrijeme mandata Jure Brkana ukinut je i taj iznos prema tvrdnjama ravnatelja CK-a. Tumačeno je kako je to sve djelatnost Crvenog križa.- To je bilo tumačenje Dražena Kuzmanića, pročelnika Odjela za društvene djelatnosti. U isto vrijeme Brkan je prestao s praksom sazivanja sastanaka s koncesionarima, kaže Grabner.

Pred kraj isteka ugovora s momcima iz Spasilačke službe Grabner je kontaktirao pojedine koncesionare. Ivan Rašić, direktor Makarske obale, kaže kako ga je zvao Grabner i pitao je li spreman sufinancirati rad Baywatcha dalje.- Rekao sam da nema problema, no nakon toga nije bilo daljnjih kontakata, kaže Rašić.

Gdje je zapelo?

Grabner se opet vraća na TZ, iako direktorice u fotelji nema cijelo ljeto.- U nadi da će se u TZ -u ipak predomisliti i zato što je sezona bila van svih očekivanja, ostavili smo mogućnost da produljimo ugovore. Ali od Hloverke nismo dobili nikakav odgovor, potpuna ogluha!, kaže Grabner.

Kako je gradonačelnik Zoran Paunović preuzeo vođenje TZ-a, u srpnju kao predsjednik jer je direktorica bila na godišnjem odmoru, a od kolovoza i kao direktor, pitali smo je li Grad bio informiran o tome.

– Istina, Grad je bio upoznat s ovom situacijom, kazao je Grabner.

Zamjenica gradonačelnika Antonia Radić Brkan kazala nam je pak da dodatnih dopisa od Crvenog križa prema Gradu nije bilo. Uputila nas je na Dražena Kuzmanića, pročelnika Odjela za društvene djelatnosti, no do zaključenja pisanja članka nismo ga dobili na mobitel. Čim dobijemo njegovo tumačenje ove zbunjujuće situacije, objavit ćemo ga.

Grabner ponavlja kako ugovore ne može sklopiti ako financijsku konstrukciju ne može zaokružiti, a to je ove godine bio slučaj.

Tko god bio kriv, krivlji, ili najkrivlji, tko god imao lošu procjenu, ili se pak procjenom nije niti bavio, sramotno je bez sumnje da Grad koji se diči turističkim uspjesima nakon 1.rujna nema Spasilačku službu. Niti ju je imao prije 15.lipnja.

Korona godina 2020. “ukrala” je tako mjesec dana rada spasilaca, a iako je lanjska godina, osobito rujan, bila takva da je škrti model trpio škrti budžet, ove se godine moglo bolje odreagirati i osigurati rad tornjeva na plažama do konca devetog mjeseca.

Ako dvojite treba li nam Baywatch, evo za kraj malo statistike koja govori o najčešćim intervencijama, ali ukazuje i na one bizarne situacije koje se na plaži ljeti ipak događaju.

Evidentirano je tako čak 39 rana, te šest akcija spašavanja. Sedam uganuća i četiri ozljede zgloba, te čak 21 toplotni udar. Nevjerojatno, ali zabilježeno je čak 18 nestanaka osobe! Bilo je 15 remećenja javnog reda i mira. Čak 18 ulazaka plovila u zonu kupača, čak 60 vezivanja za zaštitne plutače, 80 ugrožavanja kupača van zaštitnih plutača, 20 pucanja zaštitnih plutača i štošta drugo.

Da je samo jedan jedini od ovih slučajeva prerastao u nesretni slučaj, odnosno da je samo jedan od njih spriječen, već se učinilo puno. Isto kao što bi nas puno koštala drama na plaži na koju ovi obučeni mladi ljudi znaju reagirati.

Ivona Ćirak / foto O.Franić