Ako vam se čini da je makarski laboratorij jedna od naših najzastupljenijih tema u posljednjih mjesec dana, u pravu ste, no postoji cijeli niz opravdanih razloga zašto nam je u fokusu baš taj pored silnih problema lokalnog zdravstva. Prvi je činjenica da je laboratorij i službeno proglašen vadilištem, što zvuči kao okrutna priprema terena za oproštaj s idejom o vlastitom laboratoriju sa standardnim timom koji uključuje i magistru medicinske biokemije. U prijevodu, da nam za godinu ili manje bude lakše prihvatiti tu ideju. Nije se teško, naime, prisjetiti scenarija sa zatvaranjem rodilišta koje u nekim gradovima, nota bene, ipak nije ukinuto iako je isti zakonodavac i isti su zakoni i propisi.

Drugi je činjenica da se uporno izbjegavaju jasni odgovori. Štoviše, iz Ministarstva zdravstva od 2.kolovoza, kada smo poslali prvi upit, nismo dobili “ni A ni B”. Poslali smo tri podsjetnika. I dalje ništa, pa čak niti kurtoazni odgovor u kojemu nas mole za strpljenje dok ne slože odgovor. Jedina se oglasila Komora medicinskih biokemičara koja je, ukratko, ustvrdila da laboratorij u Makarskoj može i dalje ovako funkcionirati, dok je ravnatelj Doma zdravlja SDŽ Marko Rađa kazao slično. Obećao nam je tad i iznos troškova laboratorija, no nismo ga još uvijek dobili. Naime, na račun makarskog laboratorija, samo u kasu županijskog doma zdravlja, ode cca milijun kuna, ako ne i više, no trošak je nemjerljivo manji jer nemamo magistru. Koliko iznosi trošak za epruvete, struju, vodu, plaće dviju laborantica i sve ostalo, to za sada – ne znamo.

No Rađa je definitivno izjavio nešto jako važno u razgovoru za Makarsku kroniku. Kazao je kako nema razloga da se laboratorij ne da u koncesiju i kako će ga rado dati. Time bi se, podsjetimo, po mišljenju medicinske struke, vjerojatno lakše i brže riješio problem laboratorija jer slobodna magistra med.biokemije zacijelo bi radije radila privatno, nego u ovakvom sustavu doma zdravlja. Podsjetit ćemo i na činjenicu da bi usluga u konačnici bila besplatna za korisnike.

Oglas

S obzirom da je Rađa javno dao ovakvu izjavu, nije jasno zašto se makarska vlast nije toga uhvatila jer bi u tome moglo ležati rješenje za drugačiju i bolju organizaciju rada laboratorija. Koliko nam je naime poznato, nisu najavili pokretanje zahtjeva za davanjem ove zdravstvene usluge u koncesiju. Podsjetimo da je laboratorij bio u koncesiji dok nije preminula magistra Maja Filipetti, nakon čega je po inerciji prešao pod kapu županijskog Doma zdravlja. Do tada se krv hitno mogla izvaditi i u poslijepodnevnim satima, a krajem srpnja smo imali situaciju da se nije mogla izvaditi ni ujutro, pa su pacijenti ostavljali uzorke krvi i mokraće – na pultu.
Ivona Ćirak /foto M.D.