Makarski ugostitelji obratili su se Gradu Makarskoj, točnije gradonačelniku Juri Brkanu tražeći od njega da revidira postojeće mjere prema kojima svi koji su ostvarili promet od 50 posto u odnosu na lanjski ne polažu pravo na pomoć. Ukupno je svoj potpis stavilo njih 17.

Većina njih ostvarila je, kako kažu, prosječni promet od 60 posto u odnosu na 2019. godinu što je za njih, kako kažu, veliki minus.

– U cilju nastavka što uspješnije poslovne suradnje s Gradom Makarska čiji smo bitni faktor (barem mi tako mislimo), primorani smo obratiti Vam se. Grad Makarska izišao je ususret obrtnicima u ovim teškim trenucima s određenim mjerama koje su pomogle, ali su nedovoljne. Mislimo da bi Grad trebao pokazati malo više osjećaja i pomoći onima koji posluju tijekom cijele godine, i održavaju i plaćaju djelatnike, i sve ostale troškove prema Gradu i državi. Svima bi bilo u interesu da se objekti ove zime ne zatvaraju, da se javne površine ne otkazuju i da svi djelatnici zadrže svoje radno mjesto. Mi smo svoje obveze prema Gradu uglavnom podmirili (porez na javnoprometne površine) i nemamo mogućnosti žalbe jer nismo na manje od 50 posto ostvarenih prihoda u odnosu na prošlu godinu. Naši se prosjeci kreću uglavnom oko toga 60 posto ostvarenih prometa – kažu podsjećajući kako ne ostvaruju pravo na pomoć, iako misle da ju zaslužuju. Navode da će biti teško održati posao tijekom jeseni i zime i izbjeći otpuštanja, osobito s obzirom na to da su većina ovisnici o lijepom vremenu (otvoreni štekati), te zbog neizvjesnosti oko situacije s koronom.

Oglas

Nadalje, traže od Grada da im izađe ususret u idućem razdoblju (jesen, zima), te pomogne da sve skupa prebrode.

– Sve to na zadovoljstvo cijele zajednice, kako nas, tako i Grada, države, naših djelatnika, dobavljača, te svih ostalih koji su povezani s našim poslovima. Od zatvorenih objekata nitko nema koristi. Dosta drugih gradova ima modele za održivost poslovanja zimi već godinama, a kamoli ne u ovakvim okolnostima. Jedna od mogućnosti je da nam smanjite cijenu štekata za jesen i zimu dok vladaju ovakve teško izdržive okolnosti. Spremni smo sjesti za stol s vama i saslušati prijedloge i ponude, samo se nemojte oglušiti i ignorirati nas. Nadamo se sastanku te nastavku uspješne suradnje – zaključuju.

M. D.