„Nisam se rodio u Makarskoj ali sam ovdje završio školu, cili sam radni staž proveo tu, i grob mi je u Makarskoj a eto vidite šta sam dobio. Da sam ja njima mora poslat neku potvrdu da nemam stranu mirovinu da bi imao Covid dodatak na penziju. Kakva strana mirovina, odakle mi strana mirovina? Sad san osta bez dodatka, a nemam pojma da se išta trebalo predavati. Do sada sam uredno dobivao božićnicu, uskrsnicu i sve je bilo u redu.  Ako vi smijete objavit ja bi ih dobro, dobro ‘nalitačio’, i Vladu i sve njih, u novinama…“

Ovako nam je jučer pričao naš sugrađanin Gojko Dević upirući prstom u obavijest HZMO-a s odbijenicom njegovog zahtjeva za jednokratnim dodatkom. Dokaz o visini inozemne mirovine, ili izjava da ne primaju stranu mirovinu, dokument je zbog kojeg je ne samo on, već očito velik broj umirovljenika u Hrvatskoj ostao bez 900 kuna Covid dodatka na mirovinu jer ga jednostavno nisu predali. A mnogi kao i on tvrde da nisu ni znali da trebaju.

Da slučaj iz Makarske nije usamljen pokazuje i jučerašnje priopćenje HSU-a u kojem od Vlade i resornog ministartva traže upravo novi rok za predaju tog dokumenta. -Mnogi umirovljenici, iako prate vijesti, dnevnike i općenito informativne programe na radiju i televiziji, nemaju pristup internetu pa nisu znali da trebaju predati potvrdu o visini inozemne mirovine nadležnom Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje – upozorila je Hrvatska stranka umirovljenika. Kazali su da i svakodnevno primaju žalbe i molbe građana koji su ostali bez Covid dodatka, te predložili Vladi novi datum, i to 1. studenog 2021. kako bi svi na vrijeme saznali da postoji još jedan rok i predali zahtjev, piše u priopćenju HSU-a.

Oglas

Nazvali smo predsjednika makarskog ogranka stranke Milana Grbavca koji kaže da je već i u ranijim navratima bilo dosta sličnih pritužbi. – Ljudi jednostavno nisu znali i bili su slabo obaviješteni jer su službe slabo odradile posao. Kako očekivati da svi umirovljenici prate objave na internetu kada mu mnogi niti nemaju pristup. Mnogi iz neznanja nisu poslali potvrdu, a dio njih je radio u susjednim zemljama poput BiH ali nedovoljno dugo da bi uopće imao ikakvu mirovinu. Ovako su i oni ostali bez dodatka – prokomentirao je Grbavac, koji kaže da se nada kako će Vlada omogućiti dodatni datum.

Vjerujemo da se tome nada i naš sugrađanin.

tekst/foto: O. Franić