Sinoć su pred makarskom publikom u klaustru franjevačkog samostana nastupili flautistica Ana Lakić i gitarist Natan Zlodre.

Na programu su se našli N. Paganini (Sonata u A-duru za flautu i gitaru), H. Villa-Lobos (Distribuicao de flores, za flautu i gitaru), A. Piazzolla (Histoire du tango), ali i F. Tarrega/N. Paganini Mazurka, Sonata i Valcer, za gitaru solo te K. Fukushima Mei, za flautu solo. Publika je uživala u jednosatnom programu i ispratila mlade glazbenike gromoglasnim pljeskom.

Program proslave 60. rođendana Malakološkog muzeja nastavlja se raznim radionicama, predstavama i koncertima u klaustru franjevačkog samostana i staroj franjevačkoj crkvi (crkva sv. Marije) kroz naredne mjesece.

Oglas

Ana Lakić rođena je u Zadru, gdje je stekla osnovno i srednjoškolsko glazbeno obrazovanje u Glazbenoj školi Blagoje Bersa. Magistrirala je flautu na Umjetničkoj akademiji u Splitu 2014. godine, u klasi Ane Domančić i Marka Zupana. Godine 2018. završila je solistički magisterij na Universität für Musik und Darstellende Kunst Graz, u klasi Dietera Flury-ja – dugogodišnjag prvog flautista Bečke filharmonije. Aktivno se usavršavala na seminarima kod priznatih flautista kao što su: Derek Jones, Silvia Careddu, Pierre Yves Artaud, Jean Louis Beaumadier, Matjaž Debeljak, Sophie Duffeutrelle i dr.

Kao solistica i komorna glazbenica nastupala je na brojnim kulturnim događanjima i glazbenim festivalima u Hrvatskoj i inozemstvu (Austrija, Slovenija, Italija, Njemačka, Mađarska, BiH i dr.)

Svirala je prvu flautu i piccolo u srednjoeuropskom orkestru mladih EUphony Youth Orchestra. Bila je članica ansambla za suvremenu glazbu Ensemble für Neue Musik (Graz, Austrija). Surađivala je s međunarodno priznatim dirigentima kao što su Ed Spaanjard, Edo Mičić, Daniel Geiss, Leonardo Sini i dr. Svirala je u pratećem orkestru legendarnog jazz trubača Randy-ja Breckera. Dobitnica je III. nagrade na međunarodnom natjecanju Giovani Musicisti – Città di Treviso u Italiji, u kategoriji za suvremenu glazbu. Surađuje s mladim skladateljima te je 2018. godine praizvela djelo Sonje Mutić za solo flautu Flow. Thirst. Sigh. Look. for female flute player, koje joj je skladateljica i posvetila. Od 2020. godine surađuje sa Zadarskim komornim orkestrom.

Natan Zlodre (1996.) počeo je svirati gitaru 2007. u klasi prof. Zorana Melvana pri GŠ Jakova Gotovca u Sinju. Završio je tri razreda srednje škole u Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu, u klasi prof. XhevdetaSahatxhije, a 2014. obrazovanje je nastavio s prof. Goranom Listešom pri Glazbenoj školi Pavla Markovca u Zagrebu gdje je maturirao s odličnim uspjehom 2015. Studirao je na Umjetničkoj akademiji u Splitu, u klasi prof. Gorana Listeša, te je počeo surađivati s prof.Lukaszom Kuropaczewskim (Poljska) kod kojeg je i
završio preddiplomski studij na prestižnoj Glazbenoj akademiji I. J.Paderewski u Poznanju. Magistrirao je 2022. godine na Kraljevskom konzervatoriju u Hagu (Nizozemska) u klasi maestra Pavela Steidla. Trenutačno je profesor pri GŠ Jakova Gotovca u Sinju.

Debitantski nastup s orkestrom održao je 2020. uz orkestar Hrvatskog narodnog kazališta u Splitu. Gostovao je u emisijama Hrvatske radiotelevizije. 2014. nagrađen je godišnjom Nagradom mladom gitaristu Međunarodnog kluba Lions. 2017. dodijeljena mu je Posebna Rektorova nagrada Sveučilišta u Splitu za umjetnička ostvarenja u prethodnoj akademskoj godini. 2019. postao je jedan od umjetnika platforme Open Strings Berlin (Njemačka), te je nagrađen 1. nagradom na 18. Međunarodom glazbenom natjecanju za Veliku nagradu Pariza za virtuoznost u Pariškoj Filharmoniji (Francuska). 2020. snimio je debitantski album Guitar Impressions za izdavačku i producentsku kuću Orpheus Classical nakon što ga izabrala njezina komisija u Americi i Europi. Kao aktivni sudionik pohađao je majstorske tečajeve kod vodećih svjetskih gitarista i pedagoga kao što su: Zoran Dukić, Aniello Desiderio, Manuel Barrueco, Paolo Pegoraro, Judicael Perroy, Marco Tamayo, Thomas Müller-Pering, Goran Krivokapić, Costas Cotsiolis, Gabriel Bianco, Anton Baranov, Petrit Çeku i dr. Natan redovno održava solo recitale u Hrvatskoj i inozemstvu.
Foto: Gabriela Bašić