Program proslave 60 godina od osnutka Malakološkog muzeja u Makarskoj nastavlja se idućeg tjedna, u ponedjeljak 12.lipnja, kada će se održati predavanje ‘Ugrožene vrste Jadranskog mora; Sklat, Morska jegulja, Crveni koralj’, kojeg će voditi Danijel Kanski.

Kanski ima dugogodišnje direktno iskustvo u ribarskom sektoru (od profesionalnog ronioca u aquakulturi, do vođenja više uzgajališta ribe) okrunjeno akademskom pozicijom na Sveučilištu u Zadru.

Odlučan da upotrijebi stečeno iskustvo u unaprjeđenju ribarskog sektora prema održivim praksama prihvaća radno mjesto projektnog koordinatora za ribarstvo u WWF Adriji. Nakon tri godine sudjeluje u osnivanju i postaje voditelj programa za more WWF Adrije. Glavno područje rada mu je ribarstvo (ribolov i akvakultura) od malog do industrijskog ribolova, sa fokusom na Sredozemno more. Nakon rada u WWFu postaje samostalni konzultant za ribarstvo i zaštitu prirode.

Oglas

Jadransko more je jedna od temeljnih vrijednosti država koje dijele njegovu obalu sa različitih aspekata poput ekonomskog i sociološkog. Većini stanovnika Jadranskih država ovo more predstavlja izvor prihoda i tradicionalan način života kojeg povezujemo sa izobiljem staništa, vrsta ali i ljudskih aktivnosti koje provodimo na tom prostoru. Sa druge strane, upravo ljudske aktivnosti glavni su uzročnik brzih i značajnih promjena koje iz dana u dan iz temelja mijenjaju ovaj jedinstveni ekosustav.

Neke vrste koje su nekad bile toliko česte da su izgradile čitave ekonomije obalnih zajednica te postale dio tradicije i kulture kroz njihovo iskorištavanje dovedene su na rub izumiranja te kao društvo moramo kolektivno napraviti promjenu u načinu razmišljanja i ponašanja prema njima ako želimo da one opstanu na našim područjima.

Neke od glavnih vrsta koje su jasan pokazatelj ukupnog stanja okoliša u Jadranskom moru a kojima ćemo se baviti u ovom predavanju su sklat (Squatina squatina), crveni koralj (Coralium rubrum) te jegulja (Anguilla anguilla). Sve tri navedene vrste nekad su bile vrlo uobičajene i vrlo česte u Jadranskom moru ali danas je njihova brojnost toliko smanjena da su i službeno postale kritično ugrožene prema znanstvenoj kategorizaciji. To znači da ako uskoro ne promijenimo svoj odnos prema njima one će u potpunosti nestati iz našeg mora.

Predavanje počinje u 17 sati, broj mjesta je ograničen, a potrebno se prijaviti putem maila [email protected].
MD/ foto MD