Makarka Marina Šimić Obradović, vlasnica poznatog i renomiranog hrvatskog modnog brenda, predstavila je novu kolekciju čiji je foto session inspiriran kultnim mjuziklom Kosa, a kao kulisa za snimanje izabrano je dječje lječilište u Krvavici, danas potpuno devastirano i prepušteno propadanju, premda je riječ o arhitektonskom remek djelu. Ujedno je Marina predstavila i novi oblik poslovanja, te će se sada njezini odjevni predmeti moći kupiti i online.

– Početak u svojoj osnovi uvijek počinje rađanjem, stvaranjem novog života. Jedinom konstantom koja nas kao vrstu čini održivom te sponom između majke i djeteta kao ciklusnim procesom koji se generacijski izmjenjuje. Ulaskom u eru Vodenjaka svjedočimo jednom kraju, ali i novom početku, rađanju novog života. Tako i ja ulazim u jedan novi način poslovanja, jer će se moje kreacije odsad moći naći i na online shopu. Kroz nekoliko dana predstavit ćemo ga publici pa je vrlo znakovito da se moja nova ideja razvija točno u ovom periodu u kojem naučeno ostavljamo iza sebe, a pripremamo se za neko novo doba”, rekla je dizajnerica koja je prošle godine proslavila 20 godina modnog stvaralaštva i poslovnog branda koji ima snažnu ulogu na hrvatskoj modnoj sceni.

Kolekcija za sezonu ljeto 2021. izrađena je od ugodnih, prirodnih materijala u svijetlim bojama od kojih dominiraju bijela i bež, piše dalje modni portal.

Oglas

– Koristeći lan i pamuk, Marina kreira modele prilagođene ljetu i samoj ideji cijele priče, ležernijeg, ženstvenog kroja. Koketirajući tako s romantikom, ipak ostaje dosljedna prepoznatljivoj geometrijskoj razradi u detaljima i konstrukciji, stoji u opisu brenda Marina design, odnosno najnovije kolekcija koja je na zanimljiv način iskombinirala jasnoću i čvrstoću krojeva s mekoćom i nježnošću koje utjelovljuju volani.

Ono što je zanimljivo jest izbor kulise za kampanju za koju je fotografije radio Dario Odak.

– Pristupila sam tome kao likovnjak, bila mi je namjera i motivacija povezati arhitekturu s modom, i inače nastojim povezivati, referirati se na povijest umjetnosti, suvremenu umjetnosti, glazbu samu…Objekt u kojem smo radili kampanju jest devastiran, ali kad počneš istraživati, otkriješ njegovu veliku vrijednost i zapravo te duša zaboli kakve divne stvari imamo, a kako se prema njima odnosimo, pri čemu, naravno, mislim na ljude koji su odgovorni. S jedne je strane objekt poslužio kao vrlo zanimljiva kulisa za snimanje, a s druge, iznimno mi je drago da sam kroz kampanju mogla dati nekakav mali obol tom vrijednom arhitektonskom djelu koje je nažalost zapušteno, rekla nam je Marina.

Odnos prema arhitekturi je na jako niskim granama, je li moda u nešto povoljnijem položaju?

– Sve je to individualno kako se tko odnosi prema bilo kojem vidu umjetnosti i dizajna. Neki će kazati da moda nije umjetnost, ali ja likovni izričaj uvijek provlačim kroz svoj rad, doduše, pod uvjetom da to ipak mora biti komercijalnije i u konačnici nosivije, kazala nam je Marina.

M.D./foto privatni album

 

 

 

 

 

 

 

Kao uvertira u webshop, na kojem će se sada brand MD kultura moći kupiti samo jednim klikom, nastala je kampanja snimljena u zaštićenom spomeniku hrvatske kulture u Krvavici. Impresivan, ali devastiran i zapušten objekt arhitekte Rikarda Marasovića koji je još 1964. godine izgrađen kao dječje lječilište postao je savršena kulisa Marininih kreacija. Ono što ga je još dodatno činilo zanimljivim jesu površine oslikane grafitima, pa je fotografu Dariu Odaku taj spoj arhitektonske vrijednosti i suvremene pop kulture modernog doba bio glavna vodilja u stvaranju kampanje u kojoj su Petra Jakić, Ivana Obradović i Barbara Beroš bile modeli, a makeup potpisuje Marijana Jukić.

 

Koristeći takvu apokaliptičnu kulisu, Marina Obradović htjela je naglasiti koliko nam istinske vrijednosti daju smisao, ali i skrenuti pozornost na nešto čemu često svjedočimo – da se postojeće umjetničke vrijednosti nesavjesno prepuštaju zaboravu.