Gotovo 1000 turista Makarsku je izabralo za mjesto novogodišnje proslave, a velik broj gostiju i dalje odmara u nekom od otvorenih makarskih hotela. Primjerice, u hotelu Park trenutno je smješteno 50 gostiju. Istina je da godinama većina hotela, osobito onih većeg kapaciteta, i nisu otvarali vrata, pa nismo niti mogli govoriti o većim brojkama, a nakon toga uslijedila je pandemija koja u samoj svojoj suštini ne podrazumijeva mogućnost značajnijeg planiranja u turizmu. Tako da šesterostruki rast broja hotelskih gostiju u odnosu na “normalnu” 2019.godinu svakako potiče na razmišljanje. O potencijalu adventskog turizma u Makarskoj, u kojoj se u 2022.godini najavljuje jedan jezgrovitiji i raskošniji koncept Božićnog grada, a samo za dekoraciju se planira izdvojiti pola milijuna kuna, razgovarali smo s Marinom Josipović, direktoricom, hotela Park.

Zimski turizam je za grad bez infrastrukture i sadržaja u zatvorenim prostorima vjerojatno utopija, no ima li smisla adventski turizam?

– Iznenađujuće puno gostiju ono je što potvrđuje i statistika, a postoje i jasni razlozi zašto je to tako. Prošlu godinu, prvu pandemijsku zimu, izuzimamo iz poređenja jer ništa nije bilo otovreno i kada su zbog covida izostala događanja svugdje. Godinu prije kada smo imali doček 2020. radio je samo jedan hotel u Makarskoj, dok su ove godine radila četiri, od kojih i Meteor kao naveći u gradu i koji je imamo popunjene kapacitete. Također prije dvije godine radili su neki hoteli na rivijeri (Medora u Podgori, Slavija u Baškoj Vodi) dok ove godine nisu, pa se sve centraliziralo u Makarsku. To je razlog povećanju i relativno velikim zimskim brojkama, kazat će Marina Josipović.

Oglas

Dodaje kako je međutim pitanje adventskog turizma kompleksnije.

– Naravno da adventski turizam ima smisla, pitanje je da li adventski turizam u Makarskoj i u ovakvom obliku ima smisla. Period je jako kratak, hoteli su bili popunjeni za doček Nove godine, ali promatrajući cijeli period Adventa, brojke nisu bile stalno tako visoke. Ove godine je situacija s covidom znatno otežavala posao, da bi se kapaciteti popunili trebaju se i početi prodavati na vrijeme, a kako pripremiti ponude i aranžmane kad ne znate ni što će se događati u gradu ni kakve će mjere i ograničenja biti određena iz stožera za sama okupljanja, mišljenja je Josipović.

Kaže kako su unatoč cijeloj situaciji i više nego zadovoljni.

– U hotelu Park trenutno se odmara 50-tak gostiju, a za prošli vikend odnosno doček ih je bilo oko 180 i popunili smo sve kapacitete koje smo pustili u prodaju. Imali smo dvije grupe od strane njemačkih partnera koji već tradicionalno borave u Parku, a osim njih prodavali su se trodnevni paket aranžmani, koji su najtraženiji bili od domaćih gostiju iz Hrvatske. Najveći interes je naravno bio za prošli vikend, a izuzev domaćih gostiju i spomenute grupe Nijemaca, bilo je individualnih aranžmana od gostiju iz Austrije, Slovenije i BiH. Otprilike polovica gostiju imala je interes za samu gala večeru koja se organizirala i služila na Silvestrovo. Druga polovica gostiju Novu godinu dočekala je na otvorenom. Tako da se sve dobro poklopilo, i unatoč složenoj organiziaciji nismo imali gužvu u sali, a svi gosti su bili izrazito zadovoljni, objašnjava sugovornica.

Što bi strateški trebala lokalna uprava osigurati odnosno potaknuti kako bi se olakšalo hotelima, odnosno ponudilo sadržaj gostima?

– Voljela bih da je turistička zajednica odnosno lokalna uprava poticala objekte koji rade, pa makar i nekom malom objavom na društvenim mrežama. Bilo bi lijepo da imamo negdje popis hotela koji su otvoreni s ponudom koju nude, wellness i spa programi opuštanja zimi, koje im je radno vrijeme i sl. Također popis otvorenih ugostiteljskih objekata, restorana s radnim vremenom, kako rade za doček, primaju li rezevacije, radno vrijeme za praznike. Nadalje autobusne linije i red vožnje, update covid ambulanti, to su informacije koje nigdje nisu navedene ili ako jesu, nisu “adpejtane”, a sve su to gosti htjeli znati prije nego su došli u Makarsku, kaže direktorica “Parka”.

Prema njezinim riječima, gosti su bili jako zadovoljni.

– Velika je sreća što nam je vrijeme bilo predivno, tako da su gosti mogli uživati u šetnjama u prirodi, a naša destinacija je baš pogodna za to. Iako uz ograničeno vrijeme zadržavanja u spa zoni, u ovom periodu wellness i spa usluge traženije su nego u ljetnim mjesecima, podjednak interes bio je za paket aranžmane sa i bez svečanog dočeka, tako da na kraju zbrajamo samo pozitivan feedback od svih gostiju koju su zadnjih dana odsjeli u hotelu Park, kazat će na kraju.

Ivona Ćirak /foto M.D.