Mario Čović, šef stožera civilne zaštite Grada Makarske i zamjenik zapovjednika JVP Makarska posljednjih je tjedana, po nekoj prirodnoj inerciji, istaknut u javnosti. I zbog trenutnog fokusa na suzbijanju epidemije, što je iznimno važno zbog sigurne turističke sezone, i zbog požara koji su, nažalost, u proteklo vrijeme jedna od top tema ne samo u Hrvatskoj nego na cijelom Mediteranu.

Donedavno Čović nije bio u medijima, pa je red da ga predstavimo. Šef stožera, što je rijetkost, zapravo je profesionalac i nema veze s politikom. Po profesiji je stručni prvostupnik inženjer smjera zaštita od požara, a u vatrogastvu je od svoje 18.godine, najprije kroz DVD Makarska, a potom i profesionalno u novoosnovanoj postrojbi.

Oženjen je i otac troje djece, a na pitanje ima li neke hobije koji ga relaksiraju u slobodno vrijeme, odvraća kako baš i nema vremena za to. – Od hobija uglavnom se bavim djecom, smije se. Supruga Monika zadirkuje kako nije u potpunosti točno, na što se on ispravlja: povremeno nogomet, dakako s kolegama vatrogascima.

Oglas

Valjda je vatrogastvo nešto što je više poziv, nego posao, pa je stoga Mariu normalno da uskače kao dobrovoljni gasitelj i kad nije u smjeni. Članovi DVD-a i djelatnici postrojbe dijele i prostor, i opremu, i ono najvažnije – ljubav i strast prema vatrogastvu. Kad zove dužnost, nema kompliciranja, nema radnog vremena, i nema, barem u tom trenutku, ničega ispred gašenja požara.

Što se tiče čelnog mjesta u stožeru, Mario će i o tome jednostavno, bez mistificiranja borbe s mrskim i nevidljivim neprijateljem. Kazat će da samo provode i nadziru mjere koje je donio nacionalni stožer. Odluke eventualno donosi Grad, no svih 12 članova stožera o svemu raspravlja podosta često, točnije, naš sugovornik veli da su gotovo svakodnevno u kontaktu.

Više o požarnoj sezoni, o korona sezoni i o pratećim problemima i pitanjima čitajte u intervjuu.

Glavni dio sezone je ipak iza nas; za sada smo glede epidemiološke situacije izuzetno dobri kao destinacija. Što je stožer, odnosno što je Grad Makarska poduzeo da to tako bude?
S obzirom da smo na vrhuncu turističke sezone zasad smo jako zadovoljni epidemiološkom situacijom u gradu, a da bi tako i ostalo moramo svi zajedno poštivati sve mjere i odluke Stožera civilne zaštite RH jer je to jedina garancija uspješne turističke sezone. Stožer civilne zaštite Grada Makarska je odmah nakon formiranja na prvom sastanku je donio odluku da već u samom početku sezone zatražimo pomoć od svih nadležnih inspekcija sa područja Grada Makarske i Županije Splitsko-dalmatinske te Policijske postaje  Makarska i Policijske uprave Županije Splitsko-dalmatinske, tako da je veliki broj nadzora obavljen i do sada nisu uočeni veći propusti.
Također je odlučeno i da se razgovara sa svim poslovnim subjektima u gradu, pa su u suradnji sa službama grada prvo održani razgovori sa voditeljima  noćnih klubova, brodarima, voditeljima ambulanti koje provode brza testiranja. Osim inspektorata i policije, i komunalni redari Grada Makarska su također aktivni u obilascima grada i stalno upozoravaju ugostitelje i sve ostale na poštivanje Odluka Stožera civilne zaštite Republike Hrvatske.

Kakva je dinamika rada/sastajanja stožera i s kim “izvana” najviše komunicirate?
Stožer se sastaje prema potrebi, a u međuvremenu skoro svakodnevno međusobno komuniciramo preko našeg gradskog centra Osejava (GCOM). Često smo u kontaktu i s Područnim uredom civilne zaštite Split.

Koji je ključni problem s kojim ste se susretali ovih mjesec dana po pitanju kontrole?
Nismo imali većih problema, sa svim službama uključenim u provođenje kontrole i nadzora smo do sad imali dobru suradnju te i dalje nastavljamo s kontrolama.

Kao prvi čovjek JVP Makarska, kakva je “požarna” sezona iza nas?
Požarna sezona još nije iza nas, svjesni smo da je pred nama još jedan toplinski val, kiša već jako dugo nije pala pa je indeks opasnosti od šumskog požara vrlo  velik za područje cijele Dalmacije. Stoga pozivamo građane i turiste na dodatan oprez i apeliramo na pridržavanja općih mjera za sprečavanje izbijanja požara. Još jednom upozoravamo građane na zabranu paljenja bilo kakve vatre na otvorenom. Ukoliko primijetite dim ili požar odmah zovite vatrogasce na broj 193 ili Centar 112.

Što treba poduzeti kako bi se iduće godine što bolje pripremili?
Javna vatrogasna postrojba Grada Makarske, a i Dobrovoljno vatrogasno društvo Grada Makarske tijekom cijele godine rade na osposobljavanju vatrogasaca, opremanju vatrogasaca zaštitnom opremom i nabavkom opreme potrebne za sve vrste intervencija. Plan je za iduću godinu obnoviti dio voznog parka jer imamo dva vozila starosti 35 godina, te u suradnji sa drugim službama raditi na poboljšanju protupožarnih puteva na području našeg grada.

Vidjeli smo ove godine da ima turista koji su potpuno neosviješteni, no i posve neinformirani. Pale baklje, roštilj…Kako djelovati preventivno na ovakvu masu kako bi se spriječila šteta?
Treba na što više mjesta postaviti table upozorenja te u mjesecima najveće požarne opasnosti uvesti obilaske najugroženijih mjesta, tu nam naši sugrađani najviše pomažu, kad primijete takvo nešto odmah nazovu 193 i prijave pa se vrlo brzo izađe na teren i upozori.


Koliko je požara zabilježeno ovog ljeta i imate li nekakvu statistiku po pitanju opsega i trajanja požara?
Ove godine smo ukupno do sad imali 130 raznih intervencija, od toga 48 požara, 56 tehničkih intervencija i  26 ostalih.

Koji su najčešći uzroci požara?
Najčešći uzroci su nepažnja prilikom spaljivanja biljnog otpada.
Ivona Ćirak /foto Ozren Franić