Makarska bi s 2000 cijepljenih danas (od čega oko 1400 s drugom, a preko 500 s prvom dozom) mogla biti najprocjepljeniji grad u Hrvatskoj. Podsjetimo da prema procjenama imamo preko 50, gotovo 60 posto cijepljenih s jednom dozom, a barem 30 do 40 posto s dvije doze, što je zaključak na osnovu podataka iz obiteljskih ambulanti.

Visoka procijepljenost, osim stalnog angažmana obiteljskih liječnika i djelatnika NZJZ-a, zasigurno uvelike ima veze s dva masovna cijepljenja koja su obavljena u rasponu od mjesec dana.

Organizacijska palica oba je puta bila u rukama Grada Makarska  i TZ-a Makarska, dakako zajedno s Nastavnim zavodom za  javno zdravstvo, s tim da je gradska uprava sada druga. Međutim, liječnički timovi bili su oba puta isti. Dr.Marko Ožić Bebek, dr.Damir Mendeš te dr.Luce Ivanda i dr.Matko Pavlinović, odazvali su se cijepljenju i u ovu subotu.

Oglas

– U jeku smo pandemije i ovo je javno-zdravstveni problem i jedini trenutni put prema kolektivnom imunitetu. Da je hvalevrijedna inicijativa tadašnje gradske uprave bila pun pogodak motiviran zdravstvenim interesom, vidjeli smo danas, po odazivu, budući je došlo čak 500 ljudi više. Ja sam prezadovoljan, oduševljen, i očekujem da će se ovo ponoviti, kazao nam je dr.Mendeš.

Kaže kako je masovno cijepljenje zasigurno doprinijelo dobrim brojkama u Makarskoj.

– Svjedoci smo i činjenice da već danima u Makarskoj nismo imali prijavljen nijedan novi slučaj zaraze, što sigurno ima veze s visokom procijepljenošću, zaključuje Mendeš.

Komentar nastavka masovnog cijepljenja započetom u njegovom mandatu dao je i bivši gradonačelnik Jure Brkan.
Cije
– Ako je 500 novih, to su sjajne brojke. Hvala Zavodu za javno zdravstvo, i našim dragovoljcima liječnicima koji su cijepili sugrađane te kojima je trebala biti plaćena i marenda kao i prvi put, kazao je Brkan.

Ivona Ćirak /foto O. Franić