U Makarskoj će se, koncem idućeg tjedna, organizirati masovno cijepljenje Makarana, i to, kako doznajemo od dr.Željke Karin, ravnateljice Nastavnog zavoda za javno zdravstvo, u sklopu Doma zdravlja.

– U zgradi imate ambulantu posebnih dežurstava i sve se može obaviti tamo, a doza ćemo dati koliko god treba. Količine nisu nikakav problem, mi isporučujemo koliko nam liječnici kažu da treba. Važno je samo da posao ne pati i da se to obavlja što brže. Zato se i zove masovno cijepljenje; cilj je da u kratkom roku procijepimo što veći broj ljudi. Jedino tako ćemo iskorijeniti ovaj virus. Ako se budemo cijepili malo-pomalo, onda će on uvijek cirkulirati. Oni koji su se cijepili inat će doduše zaštitu odnosno ako se i inficiraju razvit će blagi oblik, no kolektivno ćemo i dalje imati problem, kaže Karin.

Liječnici obiteljske medicine i epidemiolozi već naručuju turističke radnike te kako veli Karin, u Makarskoj nema zapinjanja. Podsjetimo i da je Makarska izvrsno procijepljena te da je ovaj oblik imunizacije dobilo 30 posto populacije. Procjena obiteljskih liječnika je da je trećina već i preboljela.

Oglas

Problem je odbijanje, kaže Karin.

– Ako netko želi Pfizera, dobit će Pfizera. Iako neka istraživanja pokazuju da AstraZeneca pruža dulju zaštitu, veli ravnateljica županijskog NZJZ-a.

Ivona Ćirak /foto M.D./N1