Mate Jujnović, vlasnik Prometa Makarska i vlasnik dviju čestica na kojima se nalaze bezinska crpka Tifon te Stanica za tehnički pregled, prekinuo je javni put koji je služio kao protupožarni i pješački put kroz Osejavu u smjeru Nugla. Zbog ovog čina koji je zapravo započeo prije desetak dana u vidu gradnje zida danas su na teren izašli komunalni redari te su, kako doznajemo, o svemu obaviještene Hrvatske šume na čijem zemljištu se proteže put.

Ova je državna ustanova, inače, obaviještena još prije desetak dana kad su redari uočili namjeru iza početka gradnje zida nešto istočnije, međutim, nije poznato kako će se Šumarija i Grad postaviti u ovoj situaciji odnosno koji su im pravni mehanizmi u rukama. Jujnović je nesumnjivo vlasnik dviju čestica, kao što je nepobitna činjenica da se ovaj put rabio posljednjih 40-ak godinama te je kao takav bio iznimno važan u protupožarnoj zaštiti. Upravo s tog aspekta vlada najveća zabrinutost.

Inače, Jujnović je ovu namjeru najavio još prošlog ljeta, za naš portal, kazavši kako je to njegovo zemljište. Naime, tada smo s Jujnovićem razgovarali upravo zbog gradnje Tifona te su za vrijeme razgovora prošli turisti koje je naš sugovornik vratio s riječima kako ne mogu koristiti taj put za Nugal. – Ja trebam još četiri metra ići gore s Osejavom. To je moje, to nije šuma, to je sve privatno vlasništvo. Ogradit ću dokle je moje. Ne trebam ni milimetra Šumarije. Što je moje, moje je, i zašto bi ljudi tu parkirali i prolazili, otvoreno je prije sedam mjeseci kazao Jujnović.

Oglas

Je li se moglo na neki način dogovoriti slobodno korištenje puta kod izdavanja građevinske dozvole, to je pitanje koje je sad kasno postavljati.

Ono što je izvjesno jest da bi gubitak ovog puta značajno zakomplicirao intervencije vatrogasaca. – Sigurno da nam stvara problem jer bi u tom slučaju ostali samo na dva ulaza, onaj na Voliciji i onaj iz grada, s tim da ukoliko se uputimo iz grada, gubimo dosta vremena kružeći oko cijele rive. Naravno da se time gubi vrijeme i efikasnost koji su ključni kod požara, kazao nam je Mario Čović, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Makarska.

Ivona Ćirak /foto M.D.