Sinoć je, na prepunom Kačićevom trgu, održan prvi dio maturalne večeri generacije 2022./2023. Srednje škole fra Andrije Kačića Miošića, a nakon tradicionalnog spusta svih maturanata iz pet odjeljenja i svečanog programa učenici su svoje slavlje nastavili u hotelu Miramare. Kačićev trg je, inače, uveden u pandemijsko vrijeme, kada je bio jedina opcija za maturantsko slavlje, a nova tradicija koja se pokazala odličnim izborom je, srećom, zadržana i nakon korone.

Svečana i dostojanstvena, ali ujedno i opuštena atmosfera koju nosi mladost sama po sebi, dirnula je ne samo roditelje nego je maturalna večer, s vatrometom boja na haljinama i osmjesima na licima mladih ljudi, bila doživljaj za sve prolaznike koji su se zatekli na dupke punom trgu. Program je vodila prof. Dražana Filipović koja se u pozdravnom govoru prisjetila dolaska današnjih maturanata u srednju školu, a kada su nesigurno lutali tražeći poznata lica. – U četiri godine srednjoškolskog obrazovanja ta vas je avantura naučila mnogo stvari, upoznala vas s divnim ljudima koji su vam bili potpora i oslonac sve ovo vrijeme i stvorila uspomene koje ćete pamtiti čitav život, poručila je prof. Filipović  nakon koje se okupljenima obratila ravnateljica Evelin Bulić.

Istaknula je kako je večer lijepa, ali ujedno i pomalo sjetna, jer još jedna generacija učenika napušta Srednju školu fra Andrije Kačića Miošića.

Oglas

– Odlazite iz ove škole, napuštate svoje prijatelje, profesore, roditelje, ali nikad ne zaboravite da smo vas svi mi vjerno pratili u svijetu odrastanja vaših tinejdžerskih dana. Vrijeme je da vas pustimo u nepoznati svijet odraslih. Ne zaboravite sve ono što su vas naučili vaši roditelji i profesori. Neka ta znanja, iskustva budu vaša zvijezda vodilja.

Sada vam se otvaraju neka nova vrata vaših snova i vizija i želimo da kroz ta vrata kročite hrabro, bez straha i odgovorno. Svi vjerujemo da ćete postati odrasli ljudi koji će znati kako i kada zatvoriti ta vrata svoje budućnosti. Ono što vi ostvarite bit će nagrada svima nama jer ćemo znati da ste uspjeli ostvariti svoje snove.

Neka ova večer bude najljepša uspomena na kraju vašeg školovanja, a u novom svijetu želim vam nova znanja i nove uspjehe, poručila je ravnateljica Bulić.

Svečanom dojmu doprinijela je Tanja Topić izvevši, osim hrvatske himne, himnu maturanata Gaudeamus, a za učeničku glazbenu točku pobrinuli su se Anda Lalić i Tomo Šulenta.

Učenica Tia Sertić se obratila u ime maturalnog odbora i cijele generacije maturanata sa zahvalnim pismom, a posebno se nestrpljivo iščekivao trenutak spuštanja maturanata stepenicama Kačićevog trga. U tradicionalnom spustu predstavili su se parovi iz pet razreda, 4.j jezične gimnazije s prof. Antonijom Puharić, 4.a opće gimnazije s prof. Romanom Ribičić, 4.a jezične gimnazije s prof. Stipom Martinovićem, 4, e s prof. Sylvom Gojak, te 4.c s prof. Markom Marasom.

Nakon spusta uslijedila je predaja ključeva, a prof. Dražana Filipović za kraj je učenicima poručila da budu ustrajni, nepokolebljivi i odani sebi, te da se ne boje novog putovanja. Ovim se željama pridružuje i redakcija Makarska danas.

Ivona Ćirak /foto Dražana Filipović