Najveći hrvatski festival posvećen dizajnu, Zagreb Design Week, tradicionalno dodjeljuje nagrade ZGDW AWARD za najbolja dizajnerska rješenja, a među odabranim radovima je i torbica makarske dizajnerice Marije Ivanković. Radove je birao međunarodni žiri, a odabrana 133 rada bit će izložena na festivalu, dok će pobjednici biti objavljeni na svečanom otvorenju 26. rujna.

Nagrada se, inače, dodjeljuje u šest kategorija – grafički dizajn, dizajn digitalnih komunikacija i dizajn interakcija, produkt dizajn, dizajn prostora, tekstilni i modni dizajn, i dizajn društvenih inovacija. Rad makarske kreatorice našao se među 15-ak najboljih u kategoriji tekstilnog i modnog dizajna.

– Radi se o samoiniciranom projektu nastalom iz moje potrebe da se na kratko odmaknem od rutine. By-product2 je nusproizvod nusproizvoda. U vremenu brze mode i greenwashinga to je svojevrsna posveta koži kao dugovječnom, jedinstvenom i ovisno o procesu štavljenja biorazgradivom materijalu. Kao što je koža nusproizvod mesne industrije tako je i torba By-product2 nusproizvod moje vlastite proizvodnje jer je u potpunosti izrađena od najmanjih ostataka kože. Svi komadi kože koji su ostatci pripreme i izrade torbi i ostalih Ruke Design proizvoda, a nisu bili upotrebljivi za izradu nakita ili kompozicija apliciranih na torbama, satkani su u ovu unikatnu torbu, rekla nam je Marija Ivanković.

Oglas

Kaže kako ju jako veseli što je njen rad u međunarodnoj konkurenciji odabran kao finalist ZGDW Awarda i što će biti izložen u sklopu jubilarnog 10. Zagreb Design Weeka.

– To je samo po sebi za mene veliko priznanje i nagrada, na neki način potvrda vrijednosti, a i poticaj za češće izlaske iz rutine, otkrila nam je makarska dizajnerica.

 

Ivona Ćirak /foto ZGDW