Hrvatska turistička zajednica i ove godine predstavlja domaću turističku ponudu na sajmu FITUR u Madridu od 22. do 26. siječnja. Hrvatski su štand prvog dana sajma obišli ministar turizma Gari Cappelli i direktor HTZ-a Kristjan Staničić,  Susreli su se i sa španjolskim partnerima, turoperatorima i agencijama što su primjerice Jet2com, Beautiful Destination i druge – piše RTL.

U sklopu sajma FITUR održana je svečana dodjela nagrada Creative Tourism Network, a nagradu za kreativan događaj godine osvojilo je Svjetsko prvenstvo u branju maslina u općini Postira na Braču koje se održalo u listopadu prošle godine. Creative Tourism Network je međunarodna neprofitna organizacija koja se specijalizirala za razvoj kreativnog turizma. Njihov stručni žiri je između 160 prijava i događaja odlučio kako je upravo Svjetsko prvenstvo u branju maslina u Postiri najkreativniji događaj takve vrste u svijetu jer na inovativan način čuva stoljetnu tradiciju te ju približava i domaćem stanovništvu i brojnim turistima. Manifestacija se pokrenula radi promicanja hrvatskog tradicijskog običaja branja maslina, ali i upoznavanja tradicije drugih mediteranskih zemalja. U natjecanju je sudjelovalo 12 timova.

Uz Hrvatsku turističku zajednicu kao glavnog izlagača, na sajmu FITUR svoju ponudu predstavlja i deset suizlagača među kojima su turističke zajednice Grada Zagreba i Dubrovačko-neretvanske županije te Abacus Tours, Ilirija – Camp Soline, Atlas, Olivari, Nave Travel, Uniline, Valamar i HUP Zagreb.

Dodajmo kako istraživanja pokazuju da su glavni motivi putovanja Španjolaca u inozemstvo razonoda, odmor i rekreacija (54 posto), slijede posjet prijateljima i obitelji (26 posto) te poslovna putovanja (14 posto). Kad putuju u inozemstvo, Španjolci najčešće idu avionom te se direktna zrakoplovna povezanost Španjolske s Hrvatskom poboljšava iz godine u godinu, posebice u ljetnom redu letenja. Trenutno, u zimskom redu letenja prometuju tri avioprijevoznika: Croatia Airlines, Iberia i Vueling Airlines na relaciji Barcelona – Zagreb, Madrid – Zagreb i Barcelona – Dubrovnik – donosi RTL

Oglas

M.D. / foto Postira tourist board