MentArt festival u organizaciji Savjetovališta Lanterna nudi, kroz desetak dana trajanja, razna kulturna i zabavna događanja među kojima je i današnja radionica oslikavanja platnenih torbi pod palicom Nine Gaće. Mlada dizajnerica završila je prvu godinu Modnog dizajna na Tekstilno-tehnološkom fakultetu, no kako veli, na drugoj je godini shvatila da želi ići više prema likovnoj umjetnosti. Trenutno je u Makarskoj gdje radi u obrtu za modu i dizajn “Ruke design” s majkom Marijom Ivanković, a osim izradom torbi, Nina se u slobodno vrijeme učiz zanatu tetoviranja.

S Ninom smo porazgovarali na temu mentalnog zdravlja, jer ono je okosnica festivala koji se odvija u Makarskoj, a podsjetit ćemo da smo serijal razgovora na ovu temu počeli sa slikaricom i prof.likovne umjetnosti Tinom Divić.

Govori li se o mentalnom zdravlju uopće kad imaš 21 godinu? 

Oglas

Ne mogu govoriti za sve svoje vršnjake, ja sam osobno okružena sa puno pozitivne energije i ljudi koji zapravo nemaju nekih većih problema u bilo kojem smislu. Naravno da ako netko u društvu ima neki problem, da o tome pričamo, i uvijek ima onih koji su više otvoreni i onih koji su manje otvoreni za razgovore o svojim problemima, zapravo jednako kao kod svih bez obzira na godine.

I što najviše muči tvoje vršnjake?

Pretpostavljam da moje vršnjake najviše muči stres prouzročen svim što se od njih očekuje.

Što konkretno tebi pomaže da budeš zadovoljnija i sretnija?

Meni osobno kad sam pod stresom, ako me nešto muči ili ako sam loše volje pomaže bilo kakav kreativni rad, najčešće je to crtanje na različite podloge, rad s glinom ili fotografiranje. Također uvijek dobro pomogne i društvo i koja piva s njima.

Koja te grana umjetnosti najviše zanima?

Zanima me više grana umjetnosti, zanimljivo mi je istraživati kako funkcionira oslikavanje različitih površina i materijala pa sam se tako i našla u oslikavanju platnenih torbi.

Ovo je moje prvo iskustvo kao voditeljica kreativne radionice i iskreno se nadam da ću ispuniti očekivanja prijavljenih sudionika i da će nam svima skupa biti zabavno.

A što te najviše oraspoloži ili digne kad govorimo o tebi kao konzumentu umjetnosti?

Stvaranje mi je sastavni dio, ujutro odmah prelistavam Pinterest i crpim ideje za nekakve skečeve za tetovaže ili slikarije. Nekako sam uvijek okružena likovnošću i dizajnom, pa mi je onda to nekako prvo na što pomislim, ali i glazba, naravno…Vrti se od 0 do 24.

Ivona Ćirak /foto privatni album