Organizatori Metno festivala obavještavaju da je zbog najave lošeg vremena za vikend festival odgođen za ponedjeljak 30.kolovoza. Sve ostalo,kažu nam,ostaje po planu.

Za ulazak će biti potrebne Covid potvrde, međutim program i ove godine garantira vrlo kvalitetnu etno glazbenu večer: uz domaćine, odnosno Vokalni sastav FA Tempet u pratnji Điger benda, nastupaju Emir Fulurija, makedonski street perofmance bend Perija te zvijezda večeri Kiril Džajkovski.

Kao i svake godine, vizualni dio Metno večeri je u rukama naše multimedijalne umjetnice Line Rica, a design majica potipsuje Duje Medić. Tjedan dana nakon samog festivala, odnosno od 3.do 5. rujna, FA Tempet organizira Radionicu hrvatske tradicijske glazbe/Dinarsko i jadransko područje.

Oglas

Lina Rica (Makarska, 1980.) je multimedijalna umjetnica. Djeluje na polju konceptualne, eksperimentalne i multimedijalne umjetnosti gdje stvara instalacije koristeći video, grafike, svjetlo, fotografiju i animaciju. U svom radu bavi se društvenim procesima prošlih i sadašnjih svjetova i njihovim utjecajima na suvremenog pojedinca. Diplomirala je na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu 2008. godine s nagradom za najbolji diplomski rad na odjelu grafike.

Njezina djela predstavljena su i objavljena na nacionalnoj i međunarodnoj sceni, a njene grafike su dio zbirke Međunarodnog grafičkog likovnog centra u Ljubljani; Oficina Arara u Portu; međunarodne grafičke mapa ‘Critical Mass’, međunarodne grafičke mape ‘Femicomix’ i Longest Night u Gothenburgu. Kombinirajući video s generiranim animacijama nastalim u stvarnom vremenu, od 2010. godine nastupa na različitim festivalima i događanjima u regiji i Evropi.

Godine 2012. pokrenula je GaleRicu, nevladinu udrugu za produkciju i promociju suvremene umjetnosti, unutar koje je od 2012. do 2016. godine vodila galeriju GaleRica u svom domu u Makarskoj. 2019. godine u Ljubljani zajedno s drugim umjetnicima pokreće audio-vizualni kolektiv Marta Fakuch. Od 2020. dio je AV tria Etceteral. Živi u Ljubljani.

Emir Fulurija urednik je i voditelj world music emisije Izvorišta koja se emitira na tri hrvatske radio postaje (Radio Student, KLFM, Radio Roža) i jedini hrvatski član udruge EBU koja tvori najugledniju svjetsku world music top listu – World Music Charts Europe. Uz emisiju, organizira i world music/etno koncerte u sklopu programa Vrelo zvuka u zagrebačkoj Močvari, a kao DJ je nastupao na svim važnim world music koncertima u Zagrebu posljednjih nekoliko godina, ali i na raznim drugim događajima i festivalima. Glazbu koju pušta na DJ večerima obično naziva ‘plesnim putovanjima kroz cijeli svijet’, a tako će biti i ovaj put. Čekaju vas afrobeat, highlife, cumbia, taranta, rumba, gnawa, desert blues, balkanbeat i ostali plesni i manje plesni žanrovi iz cijelog svijeta.

Perija je street performance bend koji stvara vlastitu izvornu glazbu gotovo zaboravljenih narodnih pjesama Bend nastoji koristiti različite jezike s Balkana i šire, jer vjeruje u jednakost kultura i da je kultura dostupna svima. Članovi su Lea Milinovikj, Dea Plevnesh, Filis Sinanoska, Katerina Dimitrovska and Ognen Zlatanov.


Kiril Džajkovski
: Više od 20 godina glazbenog stvaralaštva, tijekom kojih je s čuvenim makedonskim redateljem Milčom Mančevskim osnovao bend Bastion te bio član grupe Leb i Sol, u sam vrh najcjenjenijih umjetnika istočno-europske scene Djaikovski (Kiril Džajkovski) se smjestio kao začetnik globalnog fenomena poznatog kao Balkan Beat.Uvođenjem balkanskog etno zvuka u glazbene electro-trendove popularizirao je ne samo prostor odakle potječe već ujedno i probio granice, i to nastupima na nekim od najvećih europskih festivala, poput Pohode, Woodstocka, Exit Festivala, Repercussion Festivala, Rock for People, Latino Roc, Sziget, Gypsy Jazz Festival.

Među Kirilovim radovima najpoznatija su solo izdanja u kojima kombinira makedonski etno sa elektronikom. Smatraju ga pionirom “balkanske elektronike”, a danas je najuspješniji i najcjenjeniji glazbenik (elektroničke glazbe) sa ovih prostora. Njegov stil kombiniranja elektronike i makedonskog etna, kojeg prožimaju utjecaji sa cijeloga Balkana datira od ranih devedesetih i otada uživa samo najbolje kritike. Kirilove stvari uključivane su u brojne kompilacije (Bushwacka, Dreadzone, Danny Briottet -Renegade Soundwave, Nathan Coles i mnogi drugi).

M.D. /foto PR