DO SADA je od ukupno 342 poslovna subjekta zatražen povrat ili su sami odustali od potpore za očuvanja radnih mjesta u djelatnostima pogođenima koronavirusom te je realizirano oko 10 milijuna kuna povrata”, stoji u odgovoru kojeg je Index dobio iz kabineta ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića.

Naime, riječ je o isplaćenim državnim potporama za očuvanje radnih mjesta koje su na snazi od 1. ožujka do 31. svibnja. Samo za ožujak isplaćeno je 1,5 milijardi kuna. Potporu od 3250 kuna po zaposlenom dobilo je 83.955 poslodavaca. Potpore za travanj kasne, a trebale bi iznositi oko 2 milijarde kuna s obzirom na to da je visina naknade povećana na 4 tisuće kuna.

Krivi OIB i broj računa

Oglas

Ministar Aladrović najavio je svojedobno da će se naknadno provjeravati jesu li svi pravni subjekti koji su se prijavili imali pravo na državne potpore, a do sada su, kako nam je rečeno, nepravilnosti utvrđene kod 342 pravne osobe.

“Najčešći razlozi povrata sredstva su nepripadno dodijeljena potpora, odnosno uplate po krivim IBAN-ima i OIB-ima. Tu je povrat više uplaćenih sredstva odnosno utvrđeno je kako je isplaćeno više radnika od zatraženih. Treći razlog je povrat cijele potpore zbog odustajanja od zahtjeva te konačno povrat potpore zbog nedovoljnog pada prometa”, objašnjavaju iz Ministarstva za Index dodajući da se težište stavlja na ulazne kontrole, odnosno da se korisnici potpore provjere prije same isplate kako ne bi dolazilo do regresnih postupaka.

Kako kažu, u postupku provjere zahtjeva za korištenje potpore za očuvanje radnih mjesta, provjeru Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje nije prošlo oko 4930 radnika za ožujak i 8633 radnika za travanj, i to zato što nisu zadovoljili uvjet zaposlenosti na 19. ožujka 2020. Također, tijekom provjere utvrđeno je da su 974 radnika za koje se potpora tražila umirovljenici.

Oko 35 tisuća radnika ide u dodatnu provjeru

“Kroz razmjenu podataka s Poreznom upravom 809 radnika nisu prošla provjeru a za 35 tisuća je utvrđeno da moraju proći dodatnu provjeru. Što se tiče poslodavaca, 1291 poslodavac na isplati za ožujak i 413 poslodavaca u isplati za travanj također nisu prošli početnu poreznu provjeru te se dodatno kontroliraju”, zaključuju na kraju iz Ministarstva rada.

M. D.