Prije mjesec dana jedna od top tema u gradu bilo je ukidanje prioritetnog statusa HRNK Zmaju kojemu su zaključno sa 2021.godinom direktno izdvajana sredstva iz proračuna. Ostalim klubovima pripadalo je onoliko novca koliko su sukladno pravilniku Zajednice sportskih udruga zaslužili. Od 2022.godine preko 30 klubova participirat će u zajedničkom budžetu koliko je Grad Makarska izdvojio za sport.

To uključuje i Zmaja, kojemu je gradonačelnik Zoran Paunović obećao 450 tisuća kuna, ukoliko putem ZSU ne dobije taj godinama zajamčeni iznos. Koliko je pripalo Zmaju, a koliko ostalim klubovima, nije međutim još uvijek poznato jer se tek predaje dokumentacija temeljem koje se utvrđuju iznosi. Potvrdio nam je to Miro Urlić, predsjednik Zajednice sportskih udruga, koji kaže kako se ti postupci obično provode tijekom prva dva-tri mjeseca u godini.

Pregledavaju se rezultati natjecanja, troškovi putovanja i kvaliteta rada u prethodnoj godini, te se izračunava koliko kojoj sportskoj udruzi kolača pripada. Tako da se još uvijek ne zna kako će u toj raspodjeli proći Zmaj, niti bilo koja druga udruga.

Oglas

No poznato je kako je prošao sport. A prema brojkama i riječima Mira Urlića, i nije prošao bogznakako.

– Dobili smo samo 100 tisuća kuna više nego u 2021.godini. Iskreno, pomalo sam razočaran, jer sam očekivao značajnije povećanje, posebno zato što proračun Grada više nije opterećen kreditom od 4 milijuna kuna. Nakon nekoliko sastanaka s gradonačelnikom na kojima smo objasnili da se radi o ulaganju u našu djecu, te tražili povećanje od milijun kuna redovnih sredstava te 400 tisuća kuna za trenere, moram reći da nisam očekivao tako malo povećanje, kazao je Urlić.

Naime, redovnim sredstvima u iznosu od 1,3 milijuna kuna nadodano je 450 tisuća koliko je prije pripadalo Zmaju, a za trenere ide 890 tisuća kuna. Još 50 tisuća kuna ide na sportske stipendije.

Sufinanciranje plaća trenerima trenutačno, kako kaže Urlić, pokriva plaću od 4800 kuna. ZSU je tražila da se poveća na minimalnih 6000 kuna.

– Ipak većina tih trenera ima VSS i plaća koju dobivaju je jednaka plaći čistačice. Rečeno nam je da će povećanja rasti, ali sporije, što je meni razumljivo, no ipak sam vjerovao da će oslobođenje od kredita za dvoranu uliti nešto više novca makarskom sportu, kazao je Urlić.

Priznat će da je velika stvar investicija u pomoćni teren za koji će se izdvojiti 2,7 milijuna kuna.

– Ali stavka sporta u proračunu tiče se ulaganja u djecu. Djeca se više ne igraju vani i ne kreću se. Ako ih ne uvedemo u sport, oni će visiti na mobitelima i laptopima. A nemaju svi roditelji dovoljno novca da plate kotizacije, hranu i sve ostalo i tu je bitna uloga Grada. Pa na kraju ispada da je sport samo za bogate, objašnjava predsjednik Zajednice sportskih udruga.

Dodat će kako su nekakve preporuke da se za sport izdvaja od 3 do 5 posto iz proračuna. Ako ćemo izračunati koliko bi to značilo u slučaju Makarske, minimum bi bio 5,7 milijuna kuna. Makarskom pak sportu pripada manje od 2,7 milijuna kuna.

Ivona Ćirak /foto M.D.