Listopad je Međunarodni mjesec školskih knjižnica, a obilježava se zadnji ponedjeljak u listopadu, Mjesecu knjige. Ovogodišnja tema koja je light motiv u cijelom svijetu je Put do zdravlja i dobrobiti.

U Osnovnoj školi don Mihovila Pavlinovića u Podgori obilježen je mjesec knjižnica, a tom prigodom učenici nižih razreda imali su razne aktivnosti. Osim izrade bookmarkera, opustili su se uz knjigomjere, društvene igre i hrpu dobrih knjiga.

Za više razrede knjižnice su organizirale Nacionalni kviz za poticanje čitanja 2020., natjecanje organizirano s ciljem da se dodatno potakne čitanje kod mladih čitatelja viših razreda osnovne škole.

Osim zabavnih radionica, školska knjižničarka je na satu Hrvatskog jezika održala predavanja višim razredima s temom Mediji i njihova uloga u nastavi i učenju i Kako pretražiti knjige, medije i određene teme.

Oglas

Na osnovu medijskih sadržaja što ih djeca najviše koriste zaključeno je da mediji ponajprije imaju zabavnu funkciju, no uz indicije da je njihova obrazovna uloga nešto veća nego kod odrasle populacije. Ipak, premda je prisutnost medija u slobodnom vremenu djece izrazita, utvrđeno je da učestalost razgovora o medijskim sadržajima (filmovima, glazbi i knjigama) nije adekvatna tome, navode u školi. Nadamo se da će obilježavanje Mjeseca školskih knjižnica pomoći i u verbalizaciji konzumiranog sadržaja, i to  kako drugo nego – čitanjem.

M. D.