Prolongiranje odluke o izboru ravnatelja Gradskog sportskog centra otvorilo je pitanja u kuloarima, jer je pomalo neobično da se članovi Upravnog vijeća nisu uspjeli dogovoriti oko najboljeg kandidata. Naime, natječaj je završen 30.kolovoza, Vijeće se sastalo u ponedjeljak te donijelo odluku da će aktualni ravnatelj Joško Kosović biti na funkciji v.d.-a sve do izbora ravnatelja, s objašnjenjem kako bi voljeli imati vremena bolje proučiti dokumentaciju.

Međutim, posrijedi je očito nešto drugo. Podsjetimo da su se na natječaj javile tri osobe, među kojima i Kosović, koji je izabran i imenovan na ovo mjesto 2017.godine s početkom mandata Jure Brkana. Osim Kosovića, inače prof.fizičke kulture, javila su se još dva kandidata, Luciano Protrka i Vedran Šimić. Kako stvari stoje, po uvjetima natječaja, niti jedan ne zadovoljava uvjete po kojima bi pet godina trebali imati radno iskustvo u struci, odnosno dvije godine provesti na rukovodećim položajima u istoj toj struci. Jedini te uvjete ispunjava Kosović koji je na čelu GSC-a posljednje četiri godine.

Ovdje dolazimo do zanimljivog detalja.

Oglas

Statut ustanove na dijelu u kojem propisuje uvjete natječaja za ravnatelja mijenjan je 18.lipnja 2018.godine i to nakon što je sedam godina . Mijenjalo ga je Upravno vijeće na čelu s predsjednikom Ivicom Lelasom, a interesantno je da do ovog datuma članak 24.nije propisivao pet godina rada u struci. Dapače, radilo se o tri godine, i to radnog iskustva, dakle nije se specificirao rad u struci. Uostalom, evo što se navodilo…

Za ravnatelja može biti imenovana osoba koja ispunjava sljedeće uvjete: da ima visoku stručnu spremu i najmanje tri (3) godine radnog iskustva, da se odlikuje dokazanim stručnim, radnim i organizacijskim sposobnostima u djelatnosti sporta, da poznaje jedan svjetski jezik.

U lipnju 2018.godine ovaj se članak mijenja, pa od tada propisuje minimalnih 5 (pet) godina radnog iskustva u struci, od kojih najmanje dvije na rukovodećim poslovima.

Joško Kosović kaže kako je stari statut bio preopćenit i kako ga je trebalo izmijeniti.

– Smatrali smo da ga treba pojasniti i postrožiti kriterije, a čvrsto iza toga stojim i danas, komentirao je Kosović.

Ovakva situacija sigurno ne ide u prilog novoj gradskoj upravi koja među kandidatima, koliko znamo, nema nikoga iz SDP-a tko bi im bio “od povjerenja”, no neki od njih zacijelo bi im više odgovarali od HDZ-ovog kadra.

Najavljeno je da će se odluka donijeti do 20.rujna te da će do tada funkciju v.d.-a obnašati Kosović. Međutim, upitno je do kada će trajati status quo. Zakon dozvoljava neraspisivanje natječaja do godine dana od imenovanja v.d.-om, a postoji i opcija ponovnog raspisivanja natječaja. Rasplet je na Upravnom vijeću u koje je Grad delegirao tri člana; uz predsjednika Stjepana Zelića tu su Tina Međurečan i Dragan Vuković, kao i dva člana u ime Zajednice sportskih udruga i GSC-a.

Tehnički govoreći moguće su i izmjene statuta koji bi se olabavio, što je u politici, kako nažalost znamo, uobičajeni modus operandi.

Ivona Ćirak /foto MD