Makarski laboratorij opet je u problemima s kadrom. Naime, proteklog je tjedna iznenadno preminula laborantica, a nedugo prije nesretnog slučaja kadar je već bio umanjen za jednu djelatnicu. Riječ je o tome da je laborantica Jelena Šućur išla u mirovinu te je time makarski laboratorij sveden na dvije laborantice. Umjesto Šućur zaposlena je kolegica koja je do tada bila zaposlena na određeno, dakle, umjesto četiri laborantice, koliko ih je radilo prije, sada rade samo dvije. Preciznije, makarski je laboratorij imao tri djelatnice zaposlene na neodređeno, te jednu na određeno. Sada ima samo dvije djelatnice, no prema riječima dr.Marka Rađe, ravnatelja županijskog Doma zdravlja, problema nema.

– Pokrenut je postupak za zapošljavanje treće laborantice koja nam je potrebna, a baš danas sam na Upravnom vijeću tražio suglasnost za zapošljavanje. Netko će se već zaposliti, ako ne bude laborantica s područja Makarskog primorja, doći će netko iz Ploča ili Splita, tako da će se problem riješiti kroz 20, najviše mjesec dana, kazao nam je Rađa.

Na naš komentar kako je problem postojao i prije, budući je četvrta laborantica, koja je radila na određeno, samo dobila ugovor na neodređeno te je laboratorij “pao” na tri djelatnice, odvratio je kako nije točno.

Oglas

– Ni u jednom trenutku nisu radile sve četiri laborantice. Četvrta koja je bila zaposlena na određeno bila je tu samo kada bi netko od njih išao na bolovanje ili godišnji, tvrdi Rađa.

Po tome ispada da je djelatnica bila zaposlena, premda na određeno, no da je radila samo kad je trebalo mijenjati treću kolegicu.

– Realno makarski laboratorij može funkcionirati sa dvije laborantice, međutim, kada jedna ode bilo na bolovanje ili godišnji odmor, nastat će problem i zato je potrebno raspisati natječaj, kaže Rađa.

Postupak  je takav da suglasnost koja je zatražena sada ide na Ministarstvo zdravstva koje potom daje zeleno svjetlo te se tek onda raspisuje natječaj.

Inače, makarski laboratorij kroz naredne dvije godine, a teoretski možda i prije, mogao bi ostati bez još jedne djelatnice koja će kroz to vrijeme ispunjavati uvjete za mirovinu.

– Ona može i prije ići u mirovinu jer žene ispunjavaju uvjete i prije navršenih 65 godina, no to nije planirano tijekom naredne dvije godine, objasnio je Rađa.

Ivona Ćirak