U prvih 11 mjeseci 2020. godine na hrvatskim prometnicama poginule su 224 osobe, teško je ozlijeđeno 2060, a lakše 7237 osoba, priopćilo je u petak Ministarstvo unutarnjih poslova (MUP).

Prema MUP-ovim statistikama, u prvih 11 mjeseci ove godine poginulo je 13,8 posto manje ljudi u odnosnu na isto razdoblje prošle godine. Broj teško je za 11,8 posto, a broj lakše ozlijeđenih za 25 posto manji nego u istom razdoblju lani, precizirao je MUP.

Ističe da je dominantan razlog smrtnog stradavanja u prometnim nesrećama prebrza i vožnja neprilagođena uvjetima na cesti. Prema vrstama nesreće najčešće radilo o slijetanju s kolnika i prelasku na suprotnu stranku te sudarima s vozilima koja su dolazila iz tog smjera.

Oglas

Kako su jedan dio nesreća sa smrtnim stradavanjem skrivile mlade osobe, policija apelira na roditelje da mladima ne omogućavaju vožnju dok ne polože vozački ispit. Uz to, policija apelira na roditelje da ne omogućavaju upravljanje vozilom ukoliko imaju saznanja da je mlada osoba konzumirala alkoholna pića.

MUP je upozorio i da u ovo doba godine noćni uvjeti vožnje započinju ranije i traju duže u jutarnjim satima te da istovremeno u ranim večernjim i jutarnjim satima na cestama još uvijek ima dosta pješaka i biciklista.

Kako jedan dio njih ne poštuje zakonske propise, zbog čega su teško vidljivi vozačima drugih vozila, koji pritom nalijeću na njih što ponekad završava i sa smrtnim slučajevima, policija je dodatno upozorila pješake i bicikliste na pridržavanje odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

Policija je podsjetila da su pješaci i biciklisti, koji se kreću kolnikom, dužni noću, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom. Za nepoštivanje navedenih odredbi propisana je kazna u iznosu od 300 kuna, dodaje policija.

Uz to, policija podsjeća bicikliste da na biciklu, od prvog sumraka do potpunog svanuća, a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, mora biti upaljeno najmanje jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla. U protivnom, vozač bicikla kaznit će se novčanom kaznom u iznosu od 500 kuna.

MUP je također upozorio vozače da prilikom vožnje budu maksimalno koncentrirani na promet koji ih okružuje, da ne koriste mobitel i voze na dovoljnom razmaku. Uz to, vozače upozoravaju da poštuju dopuštena ograničenja brzine, prilagode brzinu stanju kolnika i osobinama ceste te da ne ulaze u opasna pretjecanja na kratkim dijelovima cesta i na mjestima gdje preglednost nije dovoljna.

Vozačima traktora, ali i drugih radnih strojeva, savjetuje se da ne izlaze na kolnik s tehnički neispravnim i neosvijetljenim vozilima. Osobama u automobilima savjetuje se da obavezno koriste sigurnosni pojas, a na mopedima i motociklima zaštitnu kacigu.

Hina/foto Pixabay