Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama nije bilo prometnih nesreća s poginulim osobama, dok je zaustavljeno četiri ponavljača najtežih prekršaja, izvijestio je u ponedjeljak MUP.

Od ukupno 1801 prekršaja najviše je bilo prekoračenja dopuštene brzine (838), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (145) i vožnja pod utjecajem alkohola (63).

Prilikom nepropisnog korištenja mobitela uhvaćeno je 60 vozača.

Najveći broj prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola počinili su vozači stariji od 50 godina – 16 takvih prekršaja, kojima je najčešće izmjerena koncentracija alkohola od 0,51-1,00 g/kg i 1,51 g/kg i više što su i najčešće izmjerene koncentracije tijekom akcije.

Oglas

Najveće prekoračenje brzine od 239 kilometara na sat zabilježili su policajci PU šibensko-kninske, dok je najveća izmjerena koncentracija alkohola od 2,4 promila zabilježena na karlovačkom području.

U nadzoru prometa, aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno četiri ponavljača teških prekršaja u prometu. Troje recidivista je vozilo prije polaganja vozačkog ispita, dok je po jedan vozio u alkoholiziranom stanju. Jedan recidivist je upravljao nedopuštenom brzinom te je zadržan u službenim prostorijama do otrježnjenja, dodali su iz Ravnateljstva policije.

Protiv dvojice recidivista je proveden žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

U MUP-u dodaju da je u prvih 12 mjeseci u prometnim nesrećama poginulo 237 osoba, što je 60 osoba ili 20,2 posto manje nego u istom razdoblju 2019.

Hina / foto Pixabay