Proteklog vikenda na hrvatskim prometnicama poginule su dvije osobe, a zaustavljeno je 24 ponavljača najtežih prometnih prekršaja, izvijestila je policija u ponedjeljak.

Od ukupno 4416 prekršaja najviše je bilo prekoračenja brzine (1988), a slijede nekorištenje sigurnosnog pojasa (617) i nepropisno korištenje mobitela (266). Prilikom vožnje u alkoholiziranom stanju uhvaćeno je 265 vozača.

Za najveći broj vožnji pod utjecajem alkohola, 55 takvih prekršaja, odgovorni su vozači od 41 do 50 godina kojima je najčešće izmjerena koncentracija 0,51 do 1,0 g/kg.

Oglas

Najveće prekoračenje brzine od 256 kilometara na sat zabilježili su šibensko-kninski policajci, dok je najveća izmjerena koncentracija alkohola od 3,04 promila zabilježena na ličko-senjskom području.

U nadzoru prometa, aktivnosti policije bile su posebice usmjerene prema počiniteljima najtežih prekršaja, prilikom čega je zatečeno 24 ponavljača. Desetero recidivista je vozilo u alkoholiziranom stanju, a devetero prije stjecanja prava. Troje recidivista je odbilo testiranje na droge, a po dvoje ponavljača je zaustavljeno zbog vožnje za vrijeme zabrane ili u alkoholiziranom stanju.

Protiv 12 recidivista je proveden žurni prekršajni postupak, prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

MUP je precizirao da je u prva četiri mjeseca 2021. u prometnim nesrećama poginula 68 osoba, što je jedna osoba ili 1,4 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine, a kada je poginulo 69 osoba.

Hina /foto PU SD