Od uznemirene čitateljice dolaze fotografije muškarca koji paralelno s djetetom vozi bicikl magistralom između Makarske i Tučepa. Vidljivo je da muškarac nema kacigu, a dijete ima. Muškarac cijelo vrijeme desnom rukom pridržava dijete, dok ih u međuvremenu automobili na ovoj brzoj, uskoj i za bicikliste opasnoj magistralnoj cesti zaobilaze – piše Morski.

– Uz sve nesreće zadnjih nekoliko dana eto ovoga na magistrali od Makarske prema Tučepima – kazala je čitateljica koja se ne može načuditi čovjeku koji je s djetetom ovdje krenuo biciklirati:

– Jure motori, auti pretiču, užas živi… On drži malu za bicikl, 50 m iza njih žena na biciklu – opisuje situaciju čitateljica koja je iz automobila fotografirala događaj.

Oglas

Zanimalo nas je što na ovakvu situaciju kaže policija. Izuzev toga što muškarac nema kacigu, pitali smo smije li ovako maleno dijete, koje po našoj procjeni nema više od 7-10 godina na ovaj način voziti bicikl ovako opasnom magistralom i ako ne, koje su sankcije za roditelja u takvoj situaciji?

– Sukladno članku 113. Zakona o sigurnosti prometa na cestama vozači bicikla moraju upravljati biciklom na način da se ne umanjuje stabilnost bicikla i ne ometaju drugi sudionici u prometu, a osobito ne smiju vući ili gurati predmete koji ga mogu ometati u upravljanju biciklom ili ugrožavati druge sudionike u prometu ( o konkretnom slučaju gura dijete na biciklu). Iz naprijed navedenog jasno je da je vozač bicikla počinio prekršaj iz članka 113. stavak 1. kažnjivo po članku 113. stavak 3. za što je propisana novčana kazna u iznosu od 300,00 kuna – pojasnili su nam iz Policijske uprave Splitsko-dalmatinske i dodali:

– Vozači bicikla stariji od 16 godina nisu obavezni imati kacigu kad upravljaju biciklom – piše Morski.

M. D. /foto Morski.hr/čitatelj