Na drugom po redu prosvjedu protiv bespravne gradnje danas su na Vruji podijeljene i nagrade Zlatna Vruja, namijenjene ‘drugoj najboljoj devastaciji na pomorskom dobru’.

Organizatori “Festivala bespravne gradnje” ističu da nagrada ni ovaj nije otišla daleko od Vruje, kažu ,’eno je u Marušićima, kod Talijana Giuseppea Sparte’.

-Osvojio je simpatije zahtjevnog žirija jer je potpuno bespravno izgradio tristotinjak betonskih stepenica u uvali Borak, da bi onda na njih postavio kamere i počeo neovlašteno snimati mještane. Prije nego je Sparta izgradio to gigantsko betonsko zdanje, ondje su postojali putevi kojima su se mještani i njihovi gosti spuštali na plažu. Sad više ne mogu. Sparta ih je pregradio. S vremenom je stavio i katanac na svoje stepenice tako da se nitko osim njega ne može spustiti do mora.

Oglas

U obrazloženju nagrade, žiri je istaknuo kako je Giuseppe Sparta doslovce zaključao plažu:
“Inspekcije su te stepenice proglasile opasnima po život jer prijeti odron kamenih gromada, ali iste te inspekcije nikako da sruše i saniraju stepenice i oslobode mještanima put do plaže”. Pobjednika nije bilo lako izabrati. Na natječaj je pristiglo više od 50 prijava iz cijele Hrvatske.

Uz to je, navode, dodijeljeno i posebno priznanje. Otišlo je u ruke investitorima hotela u Postiri na Braču. Žiri Zlatne Vruje smatra da bi taj objekt osvojio njihovu nagradu da je kojom srećom bio građen bez dozvola.

Dodijeljene su,kažu, i tri pohvalnice. Prvu pohvalnicu dobio je bespravni graditelj Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske za projekt bespravne izgradnje zgrade Općinskog suda u Splitu.

Drugu pohvalnicu dobio je “vlasnik pomorskog dobra” Tomislav Meštrović jer je neumorno i predano tjerao Tonku Alujević sa svoje privatne plaže u Drveniku Velom uvjeravajući da je pomorsko dobro njegovo privatno vlasništvo.

Treću pohvalnicu dobila je investitorica Tereza Žderić za harmonizaciju splitske uvale Ježinac, bagerima i pikamerima – objavili su organizatori Festivala bespravne gradnje.

MD/ foto Facebook