Na hrvatskim prometnicama 2020. godine poginulo je 237 osoba, što je oko 20 posto manje nego godinu ranije, izvijestila je u ponedjeljak policija.

U godini u koja će ostati upamćena po epidemiji covida-19 broj poginulih manji je za 60, a zabilježeno je i smanjenje broja prometnih nesreća za 17 posto, odnosno s oko 31 tisuće u 2019. na oko 26 tisuća u 2020.

Lani je bilo i oko 10 posto manje teško ozlijeđenih, odnosno njih 2268 u odnosu na 2525 tijekom 2019. dok je broj lakše ozlijeđenih osoba manji za 26 posto, pokazala je policijska statistika.

Oglas

Ovoga vikenda, policija je u nadzoru prometa utvrdila više od 2700 prekršaja, najviše zbog prekoračenja brzine, nekorištenja pojasa i pijane vožnje. Od 2727 utvrđenih prometnih prekršaja čak su se 1103 odnosila na prekoračenje dopuštene brzine pri čemu je najviša prekoračena brzina od 216 kilometara na sat izmjerena na krapinsko-zagorskom području.

Prometni policajci zabilježili su tijekom vikenda i 144 prekršaja vožnje pod utjecajem alkohola, a rekorder s više od 3,5 promila uhvaćen je na području primorsko-goranske policije. Utvrđeno je i 314 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa te 138 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela tijekom upravljanja vozilom.

U nadzoru prometa uhvaćeno je i 11 ponavljača teških prekršaja kao što su vožnja pod zabranom i prije stjecanja prava, te nedopuštena koncentracija alkohola i odbijanje testiranja na droge. Tri su vozača zadržana u posebnim prostorijama do 12 sati, a protiv osam vozača proveden je žurni prekršajni postupak prilikom čega je policija predložila određivanje maksimalnih kazni.

Tijekom snježnog vikenda koji je zabijelio unutrašnjost Hrvatske dogodila se 31 prometna nesreća s nastradalim osobama. U jednoj nesreći poginula je jedna osoba, a u ostalim nesrećama ozlijeđena su 34 sudionika.

Najviše slučajeva pijane voženje, njih 36 zabilježeno je na području splitsko-dalmatinske policije, gdje je bilo i najviše slučajeva nekorištenja pojasa i nepropisnog korištenja mobitela, dok je rekorder sa 169 utvrđenih prekršaja prekomjerne brzine bila zagrebačka policija.

Hina  /foto Pixabay