Nacionalni stožer na konferenciji u 11 sati predstavio je nove podatke o stanju korona virusa u Hrvatskoj, ali i nove mjere u borbi protiv širenja epidemije.

– U odnosu na prošli tjedan u ovom imamo 14.349 novooboljelih, 20,44% manje novooboljelih. Što se tiče incidencije, sedmodnevna incidencija na sto tisuća stanovnika u Hrvatskoj je 591,1. Najvišu ima Međimurska županija, pa Zagrebačka, a najnižu ima Dubrovačko-neretvanska i istarska. U okviru 14-dnevne stope incidencije Hrvatska je na 25. mjestu, a višu imaju Luksemburg i Litva – rekao je Krunoslav Capak a prenosi 24 sata.

– U okviru dosadašnjih spoznaja oni koji su preboljeli zbog imuniteta se u narednim periodu vjerojatno neće razboljeti. No, zbog prisutnosti virusa mogu ga prenijeti i mogu zaraziti druge osobe. To je jako važno jer i oni koji su preboljeli mogu prenijeti bolest drugima. Virus nas je osudio na zajedništvo i u kontekstu mjera moramo misliti jedni na druge. Nošenje masaka je od osnovne važnosti, kao i cjepivo. Da bismo postigli kolektivni imunitet, moramo o tome razgovarati jer cjepivom ne štitimo samo sebe nego i druge – kaže Vili Beroš.

Oglas

– Popuštanje mjera nije i ne može biti opcija – rekao je Davor Božinović i dodao da je velika stvar početak cijepljenja što će se protegnuti kroz cijelu sljedeću godinu. Kaže da ćemo, bude li sve išlo po planu, moći odahnuti polovicom godine.

Prva odluka stožera je nastavak mjera koje su bile i dosad uz par izmjena, a u TV signalu uoči početka konferencije već su se vidjeli detalji nekih mjera:

Nastavak mjera na snazi uz izmjene:

Privatna okupljanja i svečanosti
– najviše 10 ljudi
– najviše 2 različita kućanstva

Mise
– kad god je moguće preko radija, tv program ili na drugi način
– iznimno 24. i 25. prosinca po posebnim preporukama

Profesionalne umjetničke izvedbe i programi
– kino projekcije, izložbe u muzejima i galerijama
– broj prisutnih ograničava se s obzirom na veličinu prostora
– najmanje 7 kvadrata po osobi

Novo pravilo je zabrana napuštanja županija u kojoj osoba ima prebivalište ili boravište.

Zabrana se ne odnosi na osoblje nužno za održavanje prometa i opskrbu, te dnevne migracije zaposlenih u službama bitnim za:
-pružanje zdravstvene i veterinarske zaštite,
-dostavu lijekova i sanitetskog materijala
-održavanje komunalne djelatnosti, vodoopskrbe i odvodnje, opskrbe plinom i strujom
-zaštitarske službe

-medije, pacijente koji zahtijevaju medicinsku skrb, putovanja s posla na posao i ako je neophodno i ne može se obaviti od kuće, te žurne i operativne službe i diplomatsko osoblje.

Prilikom ulaska i izlaska iz županija nužno je držati se mjera distance, imati iskaznicu koja prikazuje pripadnost onima koji su uključeni u iznimke.

Propusnice izdaju županijski stožeri, a zabrana traje do 8. siječnja.

Praznici do 18. siječnja, preporuka za godišnje odmore

Školski praznici traju do 18. siječnja.

– U srijedu se održao sastanak s predstavnicima gospodarstva. Naredna dva tjedna 23.12. – 8.1. da se omogući korištenje godišnjeg odmora s ciljem daljnjeg smanjenja zaraženih osoba. Upoznati su i predstavnici najvećih sindikalnih središnjica koji podržavaju ovu inicijativu – rekao je Božinović.

– Želimo poručiti građanima da se strpe kroz ovaj riskantni dio godine bez kontakata da bismo mogli jedni drugima poželjeti svako dobro za buduće blagdane. Ovo je vremenski ograničena odluka i ne produžuje se osim ako ne bude neophodno zbog epidemiološke situacije. Oko 8. 1. ćemo vidjeti rezultate našeg ponašanja u vrijeme blagdana – rekao je šef Stožera.

Kako će izgledati polnoćke

Krunoslav Capak je pojasnio govoreći o 7 kvadrata za vjernike da to znači 2,6 metara razmaka među ljudima u crkvi. Dodao je i da za okupljanja ispred crkve vrijedi mjera o okupljanju najviše 25 ljudi. Dodao je da će ići i preporuka da sve mise na Badnjak završe od 22 sata. Dodao je i da je preporuka da svaki drugi red u crkvi bude za sjedenje.

Zašto ugostiteljima nisu dali 7 kvadrata?

Na pitanje zašto se ugostiteljskim objektima nije omogućilo raditi pod uvjetima da se osigura 7 kvadrata po gostu.

– Ugostiteljske objekte smo zabranili ranijom odlukom. Odgovor je zapravo nemoguć jer uporno komuniciramo da mjerama nastojimo smanjiti kontakte, ali da ne zatvorimo ili zabranimo određene aktivnosti koje su potrebne iz gospodarskih, društvenih…razloga. Ova mjera je vezan uz poštivanje želja i potreba vjernika za duhovnim mjerom i sa potrebom da se proslavi ovaj blagdan. Znate da su vjerska slavlja dopuštena sa ukupno 25 vjernika koja se nalaze na jednom mjestu, kao i sva druga mjesta gdje se vjernici okupljaju, ali smo za Badnjak i Božić dopustili da bude uz minimalni epidemiološki rizik, ali da vjernici to proslave – rekao je.
M. D.