Nadbiskup Splitsko-makarski Marin Barišić je u nedjelju, služeći uskršnju misu u katedrali sv. Duje, u propovjedi istaknuo kako je i slučaj Isusa iz Nazareta bio proglašen lockdownom ali je “svemoguća Božja ruka razbila taj lokot.”

“Ljudska ruka svojom zloćom zarobila je i osudila Isusa na smrt, zapečatila je grob, proglasivši slučaj Isusa iz Nazareta lockdownom”, rekao je nadbiskup Barišić predvodeći misno slavlje.

Svemoguća Božja ruka razbila je, kazao je, taj lokot i otvorila zatvorenost groba uskrisivši Isusa i postavivši ga začetnikom života “prvorođencem među mnogom braćom”.

Oglas

“Uskrsli Gospodin isto tako otvara, svojim učenicima kao i nama danas, jedan drugi lockdown našega uma i srca”, istaknuo je Barišić.

Po njegovim riječima, ti zahvati – Kristovo uskrsnuće, ukazanjâ i poznavanje Pisma “Božje su djelo, kakvo čudo u očima i srcima našim”.

“Očevu Božansku ljubav od nas ništa ne može rastaviti: ni osuda križa, ni poniženje groba”, poručio je Barišić.

Istaknuo je kako Bog Stvoritelj u Isusu Kristu, svojoj ljubavi prema nama, ostvaruje i daje konačni smisao ljudskoj egzistenciji i povijesti svijeta.

“U svome Sinu, našem Spasitelju, prihvaća našu patnju, svu moralnu i fizičku bijedu ljudskoga života, dajući joj snagom ljubavi svoga križa smisao i preobraženje”, dodao je Barišić.

Također je rekao kako je radosni događaj Kristova uskrsnuća temelj stvaranja i ostvarivanja “novog života, društva i svijeta.”

“Na dan uskrsnuća Gospodinova, zamolimo Onoga koji je otvorio lokot groba i sljepoću srca, da i mi s njime uskrsnemo na novost života, da budemo svjesni i odgovorni vjernici koji će živjeti i svjedočiti razlivenu Božju ljubav u srcima našim, a svima znati opravdati i dati razlog naše uskrsle nade,” kazao je nadbiskup Barišić na kraju svoje homilije.

Hina