Riječki nadbiskup koadjutor Mate Uzinić i predsjednik Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Zlatko Koren u emisiji Izvan Okvira N1 televizije govorili su o epidemiji koronavirusa, prenosi Telegram. Uzinić je ustvrdio kako je pandemija promijenila puno toga na duhovnom planu i da su u Crkvi morali promijeniti načine ponašanja, odnosno više ne pozivati ljude da na misna slavlja dolaze u što većem broju, jer sad moraju osigurati da postoji razmak između ljudi.

Govoreći o polarizaciji cijepljenih i necijepljenih Koren je istaknuo kako se “dojam društvene krize oblikuje prema onome što se odvija u medijima i na društvenim mrežama”. “Možemo li sa sigurnošću reći da postoji samo ono što se vrti u medijima i na mrežama? Usuđujem se reći da to nije tako. Među nama ima mnogo dobra i kao narod smo duboko solidaran. U medijima nedovoljno prezentiramo te vrijednosti koje žive u našem čovjeku i koji je to spreman posvjedočiti”, kazao je.

Uzinić je naglasio kako više ima negativnih, nego pozitivnih vijesti. “U tom političkom životu su to normalne stvari i ne bi nas to trebalo previše mučiti. Mislim da su to predstave. Ne bismo smjeli dozvoliti da se taj svađalački mentalitet koji je prisutan prenese u druge naše svakodnevne odnose. Često se podrazumijevaju dobre stvari, a piše se o lošima. Ima iskoraka… Moramo se doticati i teških tema, moramo o njima govoriti. I kad se govori o negativnim stvarima, ako stvaraju pozitivan doprinos – ne smijemo odustati”, poručio je.

Oglas

Ne vidim problem u tome što moram prezentirati neku potvrdu svaki dan, ne dovodim u pitanje ima li me tko pravo tražiti neku potvrdu. Ali možda je netko na to bio jako osjetljiv i ima dramatičnih iskustava. Sloboda je danas prenaglašena u smislu da ona nije bezgranična, nego da ide samo do toga da ne ugrožavam drugoga. Drago mi je da ako postoji neki skup da se na njemu moli. Poštujemo savjest i uvijek iznova se moramo moliti i za zdravorazumsku savjest.”

Uzinić je dodao kako on, kao netko tko nije stručan oko cijepljenja, ne može o tome govoriti. “Moj govor nije o cjepivima i o tome je li ono dobro ili nije dobro. Ono što ja pokušavam govoriti, polazeći od tog povjerenja u ljude iz svijeta znanosti i zdravstva, je da u toj situaciji kakvu mi imamo, pitanje cjepiva nije vjersko i moralno, nego zdravstveno i znanstveno pitanje. “Nakon izjave i note Kongregacije za nauk vjere, necijepljenje i prosvjedi protiv covid-potvrda nisu i ne mogu biti za jednog katolika moralno pitanje”, napomenuo je i nastavio:Moralno pitanje može biti samo u tom smislu što ću nakon što sam dobio sve te informacije, kao moralna osoba koja zna da treba pomoći društvu i drugima, prihvatiti rizik cijepljenja jer želim dati svoj doprinos.”

 

Uzinić je zatim naglasio: “Nitko se nema prava pozivati na vjeru kao razlog da se ne bi cijepio. Smeta mi što se to pokušava pretvoriti u vjersko i moralno pitanje. S tim pozivima na vjeru se govori laž, manipulira se i ideologizira vjera. Protiv sam ikakvog korištenja vjerskih simbola na prosvjednima. Nisam protiv prosvjeda, posebno ako ljudi vjeruju da je to ograničenje slobode, ali ne bi se trebali pozivati na svoju vjeru. Kakve je poruke slao Papa i biskupi, iz tog jasno proizlazi da to nije vjersko i moralno pitanje”, kazao je.

M.D./foto