Proteklog je tjedna gradonačelnik Zoran Paunović objavio na svojoj stranici da je Makarskoj dodijeljen nagrada za održivi turizam, kazavši kako su bili jedini predstavnici nekog grada iz Hrvatske na ovom događaju koji je ove godine imao svoje sedmo izdanje. Paunović je naveo kako Međunarodni turistički forum okuplja brojne predstavnike vlada, čelnike međunarodnih organizacija, te istaknute osobe iz kulture i turizma. Održao se prije mjesec dana, u lipnju, kada su gradonačelnik i zamjenica Antonia Radić Brkan otputovali na Maltu.

Činjenica da je Makarska dobila nagradu za održivi turizam izazvala je i iznenađenje, osobito s obzirom da iz naše lokalne perspektive imamo dojam da apartmanizacija i betonizacija i dalje suvereno vode u jednu neodrživu priču, a botun “stop” još uvijek nismo vidjeli da je netko pritisnuo.

Osim toga, nedugo nakon objave ove vijesti fotografija gradonačelnika sa sudionicima foruma od nekolicine dugogodišnjih turističkih djelatnika stigle su opservacije kako pozivi raznih organizacija s ciljem sudjelovanja na takvim forumima nisu nikakva novost, te kako im je zajednička obveza uplate kotizacije. Kotizacija je ulaznica za sudjelovanje i ona može iznositi po nekoliko tisuća eura, s tim da je pitanje o koliko je vrijednom događaju riječ, što relativizira visinu “uloga”. No koliko je ulaganje opravdano i koliko će se pokazati korisnim nismo uspjeli doznati, kao niti sam iznos kotizacije.

Oglas

Mediteranski turistički forum inicirala je, naime, tamošnja Udruga hotelijera i restoratera Malte, a okuplja međunarodne govornike. Nismo uspjeli detaljno istražiti o koliko korisnom i relevantnom događanju u rangu sličnih foruma se radi jer postoji dosta sličnih evenata, no s obzirom na strukturu uzvanika i itinerar, priča uistinu jest ozbiljna. Nažalost, iako smo prošlog tjedna poslali upit na adresu Mediteranean tourism forum, interesirajući se za obrazloženje nagrade Makarskoj za održivi turizam, odgovor nismo dobili.

Od gradonačelnika nam je pak stigao odgovor u kojemu daje svoje viđenje značaja sudjelovanja na ovom forumu.

– Sudjelovanje na 7. izdanju Mediteranskog turističkog foruma na Malti bila je prilika uživo čuti planove i razvojne trendove na Mediteranu čijem bazenu i mi pripadamo. Upoznati vodeće ljudi iz turističkog sektora, diplomacije i politike i s njima razmjenjivati iskustava i izazove velika je prilika i alat koji ćemo koristit za razvoj našeg grada. Forum je okupio preko 800 delegata iz 28 različitih zemalja sa snagom argumentacije činjenica, mišljenja i prijedloga za turizam, a glavna tema je bila budućnost turizma.
Razgovaralo se o povratku turizma nakon covida, ali ujedno promišljalo kako preoblikovati turizam sutrašnjice tj. budućnosti. After covid turist je u potrazi za proizvodom koji je bolji od onog 2019.
Ključne točke preoblikovanja turizma budućnosti su mediteranska baština i autentičan stil života koji trebamo poticati i na njemu graditi nove prilike. To trenutno i radimo, dakle, imamo potvrdu da smo na dobrom putu. To dokazuje i poziv koji smo kao jedini predstavnici nekog grada iz Hrvatske dobili te nagrada struke, i to na međunarodnoj razini. Makarska se danas nalazi na prekretnici kao i većina hrvatskih i svjetskih gradova kada je razvoj turizma u pitanu. Priliku smo prepoznali, ciljeve smo postavili i na svima nama je da osvijestimo kako smo svi zajedno protagonisti i game changeri za bolju budućnost koja vodi smislenom turizmu, odgovorio nam je gradonačelnik na upit o zaključcima i inspiraciji s foruma.

Da li se u obrazloženju nagrade navodi zbog kojih točno inovacija/aktivnosti je dodijeljena?
– Mediteranske turističke nagrade dodjeljuju se od 2014. godine pod pokroviteljstvom malteškog predsjednika. To su vodeće nagrade za sektor mediteranskog ili sredozemnog turizma koje se dodjeljuju ustanovama i pojedincima koji inoviraju i razvijaju turizam tog područja. Makarska je nagrađena kao grad koji aktivno radi zaokret od prekomjernog turizma (over-tourism) prema održivom, smislenom turizmu budućnost, odvratio je Paunović.

Na kraju nas je zanimalo i koliko je plaćena kotizacija za sudjelovanje.

– Sudjelovanje na forumu nije se moglo osigurati samo plaćanjem kotizacije. Imali smo preliminarne intervjue i razgovore u posljednjih nekoliko mjeseci koji su bili uopće referenta točka za sudjelovanje na tako važnom forumu. Jedini smo odabrani i pozvani iz Hrvatske što smatram velikim iskorakom za Makarsku i velikim priznanjem za ono što radimo u proteklih godinu dana, poručio je gradonačelnik.

I.Ćirak / foto: Zoran Paunović/FB