Festival PAZI, KNJIGA! ugostit će nova književna imena koja velikim koracima idu u osvajanje mlade publike i najprestižnijih književnih priznanja, navode organizatori festivala, a među onima koja ističu kao nove nade je i Breljanka Andrijana Grgičević.

Grgičević je već nagrađivana za dječju literaturu. Njezin dramski tekst “Stonoga Goga” dobio je treću nagradu “Mali Marulić” 2016. godine., te sljedeće godine uprizoren u krasnu predstavu, u izvedbi Gradskog kazališta lutaka Split i Teatra Poco Loco.

Drugi dramski tekst, “Tečaj filozofije za Blesivjetra i Naopakoka”, koji obrađuje temu ruganja, na opće oduševljenje svojih protagonista osvaja prvu nagradu Tena, koju utemeljuju HDKDM i Lutkarsko proljeće. Igrokaz je objavljen 2018. g.

Oglas

Slikovnica „Potraga za pravom čokoladom“ objavljena je krajem 2019. g. u izdanju Luxora iz Solina, a nadahnuta je čokolatjerom i pankerom šjor Marinkom Biškićem, vlasnikom najbolje tvornice čokolade u Europi. Ilustratorica joj je talentirana Maja Biondić.

Također, dramski tekst „Uštimamac“ osvaja treću nagradu natječaja „Mali Marulić“ 2020. g. Tekst, osim osnovne radnje, jezično priziva Mediteran kakav je nekad bio, stavljajući jednom liku u usta jezični iskaz Miljenka Smoje, Jakše Fiamenga i stihove velikog Olivera.

Dječji roman „Srcohvat“ (moje najdraže i najosobnije djelo, kaže) objavljen je u izdanju HDKDM na proljeće 2020. Srcohvat je čudesno i fantastično mjesto, pustolovni roman koji oslikava obitelj u kojoj je jedno od troje djece autistični dječak, no koja je zapravo jedna posve sretna obitelj, točno takva kakva jest.

Slikovnica „Što sam sve naučio do škole (i to sâm)“ objavljena je u svibnju 2020. g u izdanju IBIS grafike. Ilustratorica joj je divna Vanda Čižmek.

Autorica je priče „Klupa za skupa“, koju objavljuje u video izdanju, a snimljena je u suradnji s njezinom ponosnom prvašicom. Svrha joj je pomoći u malim razgovorima s djecom o tome što je to autizam, kroz bajku i čudesnost, u kojoj ljubav i prijateljstvo uvijek nađu put.

M. D. /foto Fb Pazi knjiga