Lignja-kapitalac od skoro četiri kilograma lako bi mogla biti jedna od najvećih lignji uhvaćena prošle godine u Hrvatskoj. Zapala je u mrežu Zadranina Jure Mataka, u sumrak jednog listopadskog dana, nedaleko od otočića Blitvenica gdje živi jedino svjetioničar – priopćili su organizatori Vruja Festivala bespravne gradnje i devastacije prirode, zaključivši tako svoju nagradnu Bespravnu lignjadu, iliti Akciju potrage za najvećim uhvaćenim glavonošcem u 2021. godini.

Budući da je DORH u prošloj godini odbacio preko 90 posto svih pristiglih prijava za korupciju, namjera organizatora bila je dokazati da je u moru zbog toga ostalo jako puno neulovljenih kapitalaca – obvavili su.

I čini se da je tako – na virtualnu lignjadu prijavljeno je desetak lignji težih od jednog kilograma. No, pobjednička je zaista odudarala.

Oglas

Slavodobitnik lignjade Jure Matak uhvatio je predatora od 3.80 kg. Organizatorima je ispričao kako je lignja dignuta u mrežu iz trećeg poteza.

“Lignja je uhvaćena s koćom, ribaricom, u šibenskom arhipelagu. Točnije, od otočića Blitvenice prema otvorenom moru. Dignuta je u mrižu u trećoj potezi na kraju dana u listopadu. Teži 3.80 kg”, naglasio je Matak.

Pobjednik osvojio skulpturu-pehar, rolu vrijednu 700 kuna i poklon paket

Osim plakete Vrujanske lignjade, a koja je rad jednog od organizatora Festivala, umjetnika Luke Mimice, lignjolovac je osvojio i 700 kuna vrijednu rolu Penn Rival 6000 LC koju mu poklanjaju Pangea ribolovni centri Šibenik, Seget Donji i www.pangea-ribolov.hr.

Na natječaj za najveću lignju uhvaćenu prošle godine pristiglo je stotinjak prijava, od Dubrovnika do Istre.

Srebrna medalja pripala lignji teškoj 1.74kg uhvaćenoj nedaleko od Cresa

Drugo mjesto na virtualnoj lignjadi pripalo je Igoru Piteši iz Malinske na Krku, čija lignja je težila 1.74 kilograma. Uhvaćena je nedaleko od otoka Cresa.

“Uhvaćena je na peškafondo DTD gavun bijeli. Bilo je to početkom godine, 9. siječnja 2021., a lignja je težila 1.74 kilograma”, kazao je Piteša i potvrdio fotografijama.

Bronca otišla na otočić Prvić, lignji od 1.55kg

Treća nagrada otišla je na otok Prvić, u ruke Ivana Raka. Lignju tešku preko kilogram i pol (1.55kg) ulovio je uz obalu.

“Virovali ili ne uhvaćena na četiri-pet metara dubine, deset metara od kraja. Već sam se priprema palit motor jer san bija blizu kraja. Uhvaćena je na običnu narančastu skosavicu”, pojasnio je više nego zadovoljni Rak.

U vrijednom poklon paketu kakvog su osvojili i drugoplasirani i trećeplasirani, nalazilo se pregršt pribora koji dobro dođe svakom lignjolovcu, ali i domaći proizvodi s Vruje, kao što su sapuni i ribički melemi od podbiokovskog bilja.

Iz Vruje se nadaju da će lignjada ohrabriti institucije da se i one počnu baviti hvatanjem kapitalaca

Organizatori su zadovoljni odazivom.

“Iznenadilo nas je toliko prijava. Izgleda da je građanima stalo da pokažu državnim funkcionerima da je moguće uhvatiti i pospremiti zbilja velike lignje i da im se zbog toga neće ništa strašno dogoditi. Nadamo se da će ova lignjada ohrabriti institucije da se počnu baviti hvatanjem kapitalaca, pa makar rekreativno”, poručili su iz Festivala.

MD/foto Vruja Festival