U Splitsko-dalmatinskoj županiji na 1267 obrađenih testova covid je potvrđen kod 541 osobe, a pet je osoba umrlo, izvijestio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.Prema izvješću KBC-a Split, u protekla 24 sata umrlo je pet osoba koje su, uz mnoge komorbiditete, bile pozitivne na covid infekciju.

Zabrinjava što raste broj hospitaliziranih u KBC-u Split. Trenutačno se tamo liječi 157 osoba ali ono što posebnozabrinjava je podatak da se u samo tjedan dana broj pacijenata na respiratoru udvostručio. Trenutačno ih je 38, a među njima je i jedan 22-godišnji mladić koji je, doznajemo od liječnika, prije nego što se zarazio bio potpuno zdrav.

– Na respiratoru su nažalost i dvije trudnice čije je stanje vrlo ozbiljno. Raste pritisak i na hitnom infektološkom prijamu, samo u posljednja 24 sata ovdje su primili, pregledali i onda hospitalizirali 25 osoba. Situacija je vrlo ozbiljna, liječnici ističu kako je među ljudima koji na kraju završe u bolnici ipak najviše onih koji nisu cijepljeni. Stoga liječnici još jednom pozivaju sve da shvate ozbiljnost situacije i da se cijepe, javlja HTV.

Oglas

– Danas je najgora situacija nego što je ikad bila u KBC-a Split. U covid jedinici i općenito u jedinicama intenzivnog liječenja nikad nismo imali ovoliko ljudi na mehaničkoj ventilaciji, istaknula je doc. prim. dr. sc. Sanda Stojanović Stipić, predstojnica Klinike za anesteziologiju i intenzivno liječenje KBC-a Split.

MD/ foto Pixabay