Idejno rješenje dogradnje Osnovne škole Stjepana Ivičevića u Makarskoj, inače projekta vrijednog oko 17 milijuna kuna, završeno je i kako doznajemo od Dražena Nemčića, trenutno se sprema objava za izradu glavnog i izvedbenog projekta.

Podsjetimo da se radi o postojećoj zgradi koja će, po projektnom zadatku, dobiti novo krilo s učionicama na istočnom dijelu građevne čestice. Planira se i nova knjižnica  u prostoru između postojećeg istočnog krila i dijela zgrade u kojem se nalaze prostori blagovaonice i administracije. Također, u projektnom je zadatku i proširenje dijela postojeće zgrade.

Građevinska bruto površina novog dijela iznosi skoro 2300 kvadrata.

Oglas

Inače, postojeća je školska zgrada građena u više faza, a dio zgrade podignut je 1954.godine. Zgrada je poslije nadograđivana 1961.godine, a sportska dvorana je izgrađena 1980.godine. Valja reći da postojeća zgrada ima ukupnu površinu od oko 4900 kvadrata, što znači da će novi aneks nositi skoro polovicu trenutne zgrade.

S obzirom na nove pedagoške standarde i činjenicu da se ništa značajnije na kapacitetu nije radilo već 40 godina, očito je da se radi i o nužnom i vrijednom projektu.

Da je tako, potvrdila je ravnateljica Marica Gržić koja kaže kako se i ranije govorilo o ovom projektu, no nisu bili riješeni imovinsko-pravni odnosi. Građevinska dozvola je ishođena u 2018.godini.

-Jako se radujemo jer će se time riješiti više problema. Prvi je da učenici nižih razreda s Dugiša, njih 92, ide na nastavu u Srednju školu, gdje nemaju niti dvoranu niti igralište niti uvjete. Drugo, cilj je ići prema jednosmjenskom radu, a proširenje škole će to omogućiti. Naime, najviše je škola koje rade u dvije smjene u našoj županiji, u drugim županijama se to već rješavalo. S ovim ćemo dobiti 16 novih učionica, novu knjižnicu s čitaonicom, proširenu blagovaonicu…, kazat će Gržić.

Nakon izrade glavnog i izvedbenog projekta slijedi javna nabava, a kad će se krenuti s radovima, pitali smo dogradonačelnika Nemčića. Kazao nam je da je novac izdvojen kako bi se pokrenula javna nabava, no teško da će se početi u tekućoj godini.

Ivona Ćirak