Ovako topla prva polovina 9. mjeseca nije baš česta, osobito ne na Jadranu, piše Zoran Vakula za HRT.

Pali su neki višedesetljetni rekordi. Za sada još neslužbeni, ali gotovo sigurno će najviša dnevna temperatura zraka u rujnu od ovoga ponedjeljka u Poreču biti 32,0 °C, Dubrovniku 33,7 °C, Zadru 34,1 °C, u Makarskoj čak 34,6 °C. Nakon detaljne analize klimatologa DHMZ-a možda se pojavi još poneki rekord.

Već sada se može tvrditi i kako je u Splitu srednja najviša temperatura posljednjih tjedan dana – od prošlotjednog utorka do ove srijede – kao nikada prije u ovom dijelu godine. Razmjerno će toplo vrlo vjerojatno biti i u drugoj polovini rujna, ali od petka do početka sljedećega tjedna ipak osjetno svježije nego prošlih desetak dana.

Oglas

Sutra će još biti pretežno suho, pa i sunčano, ali poslijepodne uz dosta oblaka i mogućnost pljuskova u gorju te unutrašnjosti Istre i Dalmacije. Već u četvrtak i u prvom dijelu petka u većini će Hrvatske biti oblačnije i nestabilnije, uz veliku vjerojatnost lokalnih pljuskova i grmljavine, a ponegdje je moguća i tuča.

Od četvrtka poslijepodne do petka prijepodne pljuskovi s grmljavinom bit će vjerojatniji, ali na Jadranu ne česti. Zapuhat će bura, osobito na sjevernom Jadranu jaka, na udare i olujna, s kojom će se razvedriti i osvježiti.

M. D.