Nakon spajanja ministarstava umjesto 97 ravnatelja uprava, koliko ih je trebalo biti, Vlada će odabrati novih 101, piše u srijedu Jutarnji list.

Hrvatski je sabor u srpnju prošle godine usvojio novi Zakon o sustavu državne uprave i ukinuo mjesta pomoćnika ministara, ministarstva su potom na natječajima tražila ravnatelje uprava, natječaji su dovršeni, odrađeni su razgovori s kandidatima, izabrani su prolazili sigurnosne provjere, a danas, više od godinu dana nakon usvajanja zakona, sve to se poništava.

Uz to, iako je u novoj Vladi smanjen broj ministarstava s 20 na 16, umjesto 97 ravnatelja, koliko ih je trebalo biti, Vlada će odabrati 101 rukovodećeg državnog službenika, četiri vise nego dok je Vlada bila veća!

Oglas

Ukinuti pomoćnici još uvijek rade svoj posao, a ministarstva tek moraju raspisati nove natječaje i ponovno prolaziti cijelu proceduru pa vjerojatno ni do kraja ove godine ravnatelji uprava koji bi trebali biti profesionalci birani na javnom natječaju, a ne politički odabrani dužnosnici neće biti imenovani, navodi dnevnik.

Cijela zbrka, pojašnjavaju u Ministarstvu pravosuđa i uprave, nastala je zato što je novi-stari premijer Andrej Plenković odlučio smanjiti broj ministarstava u novoj Vladi. Sukladno tome, u srpnju ove godine mijenjan je Zakon o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, čime su ustrojena nova tijela državne uprave sa 16 ministarstava i 12 državnih upravnih organizacija.

Mijenjan je i njihov djelokrug te su usvojene i nove uredbe o unutarnjim ustrojstvima, koje definiraju oblik organizacije u ministarstvima, središnjim državnim uredima i zavodima.

Zato je cijeli proces koji je ionako još u veljači kasnio zbog temeljitih sigurnosnih provjera koje su prolazili izabrani ravnatelji upravnih organizacija sada dodatno usporen, a prema podacima kojima raspolaže Ministarstvo pravosuđa i uprave, trenutačno je 66 pomoćnika ministara koji i dalje rade svoj posao, donosi Jutarnji list.
Hina/foto screenshot Youtube