Nakon tri mjeseca bez javne rasvjete, dio naselja Živogošće Porat ponovno će dobiti javnu rasvjetu do idućeg vikenda.

Naime, bez javne rasvjete su ostali krajem 11.mjeseca kada je HEP uklonio svoje stupove zbog rekonstrukcije elektromreže.
Preko te stare uklonjene mreže je radila i javna rasvjeta, te je od tada u prekidu.

HEP je, kako veli načelnica općine Petra Radić, kontaktiran dan nakon dojave da navedena nije u funkciji, te su izjavili da oni rekonstrukciju moraju obaviti, a na Općini je da riješi novi priključak svoje mreže.
– Drugi problem je što se novim HEP-ovim trafostanicama ne može više pristupiti bez njihovog djelatnika i dopuštenja, iako je unutra naša oprema.
Nju po Zakonu treba izmještati u posebne kutije (ukupan trošak cca 20 000kn po jednoj) jer inače ne možete odmah riješiti kvar na mreži već treba čekati njihove zaposlenike da vam omoguće pristup što, vidimo iz ovog slučaja, zna potrajati.
Navedeni problem je više puta iznošen bivšoj vlasti, no nisu bili zainteresirani za ovakve radove, veli Radić.

Oglas

– Kako bismo riješili cjelokupni problem, odmah po komunikaciji s koncesionarom za javnu rasvjetu i HEP-om u Makarskoj, poslali smo dopis za novo priključenje.
Kako se kroz 2-3 tjedna ništa nije rješavalo uz opetovane upite, zatražen je i sastanak s tadašnjim direktorom.
Primljeni smo 20.12. te nam je obećano da će se sve uskoro srediti, samo nek’ predamo elektroprojekt kako bi sve bilo regularno. Projekt je kroz par dana predao inženjer elektrotehnike, ali je početkom prvog mjeseca vraćen od strane HEP-a da bi trebao nekakvu izmjenu.
Odmah je izmijenjen i vraćen istima, ali do 28.01. nije bilo pomaka bez obzira na mnogobrojne pozive i upite Općine, koncesionara i naših vijećnika HEPovim službama.
Na taj svečani datum je HEP Split napokon poslalo Ponudu za priključenje (15 525,00kn), te nas je HEP Makarska o istoj izvijestio 01.02.2022.
Po primitku Ponude je iznos odmah uplaćen te je naručen ormar s ostatkom opreme (računamo cca dodatnih 5-6 000kn).

Mještanima područja koje je ostalo bez rasvjete se najiskrenije ispričavam na svemu jer smatram da je neprihvatljivo da se priključak za javnu rasvjetu čeka 3 mjeseca i to samo zbog jednog papira iz Splita.
Ovdje je ključan faktor vrijeme.
Problem će do kraja tjedna biti riješen, ali on se mora rješavati instantno ako Općina to traži od HEP-a jer se radi o javnom interesu i potrebi, a ne nakon tri mjeseca kada su ljudi već nabavili vlastite solarne sustave i angažirali krijesnice…
Uistinu neshvatljivo, poručila je Radić.

M.D./foto M.D.