Mjera “Biram Hrvatsku” najavljena od strane Vlade RH kao podrška i poticaj povratnicima iz zemalja EU, a kojom se izdvaja oko milijardu kuna, izazvala je dosta komentara u javnosti. Oglasili su se za pojedine medije i povratnici koji su komentirali koliko će im, u stvarnosti, ta mjera biti od pomoći. Iako je i premijer Andrej Plenković kazao kako se radi o nekakvoj nadogradnji demografskih mjera, mjera je ipak dosta pompozno predstavljena.

A činjenica je da mi u svojem susjedstvu imamo jedinicu lokalne uprave koja je još 2018.godine, prije tri do četiri godine, aktivno provodila politiku kojom su željeli stimulirati samozapošljavanje i povratak domaćih ljudi iz dijaspore. Riječ je o Gradcu.

– Primarno smo kroz našu odluku kojom smo propisali određene demografske mjere željeli potaknuti zapošljavanje, međutim, svakako smo htjeli dati vjetar u leđa i povratnicima, iako nam je bilo jasno da 1000 eura jednokratne naknade ne može biti poticaj, eventualno podrška.

Do sada je troje naših mještana iskoristilo tu mjeru, ali poanta je u tome da stvorimo okvir za zapošljavanje i to smo pokušali kroz niz mjera propisanih odlukom, od toga da za proizvodne  pogone obrtnici dobivaju 10 tisuća kuna od Općine godišnje, pa do 5000 kuna godišnje za mlađe od 39 godina koji su otvorili obrt. Nažalost, deficit proizvodnje na Makarskoj rivijeri je rak rana lokalnog gospodarstva, ali mogućnost da se iskoristi lokalna potpora je tu, ispričao nam je načelnik Matko Burić.

“Avangardna” je Općina bila i u brojnim drugim mjerama koje se vezuju upravo na ovu priču o demografskim mjerama i zapošljavanju, pa tako i u načinu izgradnje zgrada poticane stanogradnje za mlade obitelji. Podsjetimo da Gradac to radi kroz ortaštvo što će značajno rasteretiti općinski budžet i spasiti ga od skupog otkupa zemljišta.

Javnosti je također vjerojatno nepoznato da je pionir sufinanciranja medicinski potpomognute oplodnje upravo Gradac, koji je takvu odluku donio još 2019.godine. Makarska je to s ponosom i prilično upečatljivo predstavila jer se uistinu radi o hvalevrijednoj mjeri, no mala općina na jugu Rivijere već godinama tiho donosi odluke s jednim ciljem: stvaranjem plodnijeg tla za ljude koji žive na ovom području i za ljude koji razmišljaju o povratku u svoj kraj.

Ivona Ćirak /foto M.D.