Iza mlade makarske slastičarke Lene Šarić (27) već su godine karijere na vrhunskom nivou.

Mada je nakon završene hotelijersko-turističke u Makarskoj najprije upisala Ekonomski fakultet, Lena je u jednom trenutku odlučila okrenuti stvari i posvetiti se svojoj strasti gastronomiji, točnije svijetu slastica, te je odlaskom na Kulinarski institut Kul In u Sisku započela priču koja traje do danas.

– Znam da sam osjećala kako se ne snalazim na fakultetu i da mi je nakon odluke trebalo pola godine prikupljanja hrabrosti za kazati svojima da odustajem. Htjela sam nešto vezano za kuhinju i kolače, naišla sam na Kul IN, koji je jako dobar za osnove i tako krenula – priča nam Lena s kojom smo se prošlih dana našli na kavi na makarskoj rivi. Svoje iskustvo je gradila stažiranjem u Grand hotelu Slavija u Baškoj Vodi, u restoranu s tri Michelinove zvjezdice u Münchenu pod mentorstvom chefa Jana Hartwiga te pastry chefa Christiana Humbsa, te pohađajući masterclass tečajeve Tonija Rodrigueza i drugih poznatih pastry chefova.

Oglas

Najveći dio karijere Lena je provela na Pagu u restoranu Boškinac koji je u međuvremenu i sam zaslužio elitnu Michelinovu zvjezdicu. – Prije posla u Boškincu zapravo nisam imala nikakvo iskustvo, međutim dali su mi priliku vidjevši da želim raditi i napredovati. Tako je i bilo jer smo u četiri godine zajedničkog rada napravili mnogo. Godinu prije mene je došao chef Matija Bregeš koji je ionako visoku kvalitetu restorana podigao na još višu razinu, a radeći zajedno kao tim smo postepeno napredovali da bi naposlijetku došli do Michelinove zvjezdice – priča nam Šarić, kazavši da je nakon četverogodišnjeg razdoblja ipak osjetila potrebu za povratkom doma. – Mada se radilo o velikom iskustvu u karijeri, malo je dosadio život na otoku i odlučila sam se vratiti.

Povratkom doma prihvatila je posao u Baškoj Vodi, kao pastry chefica Grand hotela Slavia i restorana Del Posto, no nakon odrađene sezone 2021.odlučila je krenuti dalje i posvetiti se poslu na način koji joj najbolje odgovara.- Mislim da sam došla do nekog trenutka u kojem želim raditi za sebe, ali i ponuditi ljudima nešto novo, čega do sada nije bilo na Makarskoj rivijeri. Do sada sam uglavnom radila moderno slastičarstvo, no sada se pomalo mičem od toga, prema nekim stvarima koje, ‘ajmo tako kazati, imaju dušu – govori Lena Šarić, najavljujući svoj novi projekt koji bi trebalo biti realiziran u roku idućih mjesec ili dva.

– U svakom slučaju plan je otvoriti nešto svoje, radim na projektu zajedno s dečkom i vjerujem da će se sve realizirati unutar nekoliko mjeseci. Raditi ću proizvodnju i prodaju po principu narudžbi, a u ponudi će biti New York style cookies, buttercream torte, cupcakes, donutsi, s time da planiram ‘pokriti’ i gluten free i vegan skupine – dodaje Lena.

Dio svog repertoara slastica predstavila je nedavno na društvenim mrežama, u danima oko Božića, a reakcije ljudi, kaže, bile su i odlične. – Jednostavno me dugo nije bilo u Makarskoj, htjela sam se malo predstaviti i pripremila sam nešto kolača za prijatelje na Instagramu. Ljudi su bili jako zadovoljni, puno je interesa bilo i to mi je nekakav signal da sam na pravom putu- dodaje Lena.

Ozren Franić/foto O.F./privatni album