U rujnu je Općina Brela raspisala natječaj za radno mjesto stručnog suradnika za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša, te je u zadnjem tjednu rujna, nakon otvaranja molbi, izvršen izbor. Na to je mjesto imenovan bivši donačelnik Viktor Puljak. Breljanska oporba na čelu s Ivicom Šodanom i dr.Josipom Bekavcem (HSS) tvrdi kako se radi o uhljebljenju “partijskog druga kojem je istekao mandat”. Naime, Šodan i Puljak ne samo da tvrde kako je za Puljka specijalno rađena nova sistematizacija te kako njegova struka uopće nije odgovarajuća za ovo radno mjesto, nego idu korak dalje i kažu kako je – prekršen zakon.

– Raspisan je natječaj na koji su se pored imenovanog javili još dva inženjera građevine, što se u natječaju prvenstveno i traži. Viktor Puljak osim što nije te struke nema niti uvjete za prijavu na natječaj jer je to protivno važećem Zakonu o sprječavanju sukoba interesa koji u čl. 20. izričito kaže da dužnosnik u roku od jedne godine od prestanka dužnosti ne može prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe s kojom je ranije bila u poslovnom odnosu, tvrde Šodan i Bekavac.

Načelnik Stipe Ursić demantirao je sve navedeno, počevši od najteže optužbe, optužbe da je prekršen Zakon o sprječavanju sukoba interesa. – Potpuno su krivo interpretirali zakon. Šodan je pravnik, pa ili ne zna iščitati zakon, ili namjerno ne želi. Po svemu sudeći, lažu i obmanjuju. U Zakonu se, naime, navodi da se bivši dužnosnik u tom roku ne smije zaposliti u firmi koja je bila u poslovnom odnosu s općinom, ili namjerava stupiti u takav poslovni odnos. Otprilike je to kao da se ide zaposliti u nekoj tvrtki s kojom smo mi surađivali. Godinu dana ne bi smio. No u Općini smije i osim zakona imamo i dopis Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa. Taj dopis koji je baš zbog ovakvih situacija poslan jedinicama lokalne uprave kaže kako bivšeg dužnosnika ništa ne sprječava da se zaposli ako bude najbolji na natječaju, tumači Ursić.

Oglas

Dopis nismo vidjeli, no Zakon izrijekom kaže sljedeće: U roku od godinu dana nakon prestanka dužnosti dužnosnik ne smije prihvatiti imenovanje ili izbor ili sklopiti ugovor kojim stupa u radni odnos kod pravne osobe koja je za vrijeme obnašanja dužnosti bila u poslovnom odnosu ili kad jasno proizlazi da namjerava stupiti u poslovni odnos s tijelom u kojem je obnašao dužnost.

Za primjer, to bi značilo da Puljak ne bi smio biti zaposlen u, primjerice, građevinskoj firmi s kojom je Općina surađivala na nekom projektu.
Drugo je pitanje zašto nisu dali prednost ing.građevine. Na natječaj su se, u što smo se uvjerili uvidom u dokumentaciju, javili i Andrija Gudelj (ing.građevine) i Nada Mlikota (ing.građevine). Puljak je, naime, bacc.ing.el.techn.

– Logično bi bilo da se je Općina odlučila za kandidata koji je ing. građevine jer bi on imao ovlasti voditi gradilišta, projektirati za općinu i vršiti kompletan nadzor stručni i financijski svih gradilišta , pa ne bi trebalo plaćati vanjske suradnike, kažu Šodan i Bekavac.

– Prije svega, Gudelj nije zadovoljio uvjete jer nema tri godine radnog staža. A Mlikota se nije pojavila na usmenom ispitivanju, iako ne samo da smo obavijest o testiranju objavili na web stranici nego i na oglasnoj ploči u prostorijama Općine, kaže Ursić.

Tri godine radnog staža je, kaže, propisalo Ministarstvo državne uprave.

Ostalo je pitanje sistematizacije. Kad se otvorilo ovo radno mjesto? U veljači je rađen redovni Plan prijma u službu u kojemu je po sistematizaciji navedeno i radno mjesto stručnog suradnika za prostorno uređenje, graditeljstvo i zaštitu okoliša. Kako je to praksa u ovakvim planovima koje jedinice lokalne uprave imaju obvezu izraditi, istaknuto je da je jedno radno mjesto potrebno, odnosno da nije upražnjeno.

Ursić tvrdi kako se tu ništa nije mijenjalo godinama.- Već pet godina imamo to mjesto upražnjeno tako da nikakav novi plan nismo radili. Sistematizacija je rađena još 2017.godine, bila je na Općinskom vijeću, tako da toliko o našem namještanju natječaja pet godina unaprijed, kazao je Ursić.

U planu smo, uzgred rečeno, vidjeli još jedno radno mjesto stručnog suradnika koje je upražnjeno, no Ursić tvrdi kako nemaju namjeru više zapošljavati.- Ovo mi je bilo izuzetno bitno zbog zaštite prostora i morao sam imati nekoga, to je bio prioritet. Bez tajnice sam godinama, od odlaska bivše zaposlenice u mirovinu, i nisam želio zapošljavati baš kako bismo uštedjeli, tumači načelnik.Posljednji je natječaj, inače, objavljen u Narodnim novinama.

Ivona Ćirak /foto M.D.