Turneja “U iščekivanju urbanizma” održat će se u tri priobalna grada, a uz Split i Šibenik bit će i u Makarskoj. Turneja realizira cjelodnevni program sa svrhom razvijanja svijesti građana o važnosti urbanih politika, prostornog planiranja i održivosti građenog okoliša.
Realizatori turneje su arhitekti i urbanisti iz neformalne inicijative GradOdrasta i njihovi partneri: Udruga za istraživanje, promicanje i zaštitu kulturne baštine Makarskog primorja i Zabiokovlja “Kačić”, Društvo arhitekata Šibenik – sekcija Soba i Društvo arhitekata Split. Turneja se provodi kroz platformu Clubture.

Gradovi na Jadranu pod posebnim su pritiskom investicijskog urbanizma i deregulacija zbog razvoja turizma i rasta cijena zemljišta i nekretnina u obalnom pojasu. Posljedica je kriza stambenog prostora, devastacija obale i politička korupcija u jedinicama lokalne samouprave koje istiskuju građane i njihovo pravo na sudjelovanje u donošenju odluka o prostoru. Makarska, Šibenik i Split gradovi su u kojima su na ove pritiske reagirali građani i struka kroz niz akcija i formiranjem formalnih i neformalnih inicijativa. Cilj ove turneje je povezati aktere koji se bave navedenim problemima u svojim lokalnim sredinama kao i aktivacija novih pojedinaca, sugrađana i inicijativa kako bi se povezali i strukturirali svoja znanja i iskustva u zagovaranju pravednijih i održivijih prostornih politika.

U Makarskoj se održava 14.11.,s početkom u 14:30, kada je planiran dvosatni Disaster Walk.

Oglas

Po uzoru na Derrive i Jane Jacobs šetnje Disaster Walk su šetnje vođene lokalcima kroz one dijelove grada na kojima su simptomi devastacije prostora najočitiji. Disaster Walk je šetnja kojom stvaramo zajedničko polazište o temi zahvaljujući kojem možemo razgovarati s različitim ljudima o njihovim doživljajima degradacije prostora, prostornih politika i njihovog položaja u odnosu na njih.

Od 17:00  do 19:00 bit će okrugli stol “deGRADacija” u hotelu Biokovo u organizaciji Društva arhitekata Split, Inicijative GradOdrasta i Udruge Kačić.

Na okruglom stolu pod nazivom “deGRADacija” sudjeluju Daša Gazde (Društvo arhitekata Split), Petra Radić (Udruga Kačić), Dijana Jelić Škorlić (aktivistica i agent za nekretnine), Miljenko Franić (arhitekt, Makarska) i Petra Jerković (Udruga Kačić) uz moderaciju Jere Kuzmanić (GradOdrasta).
Kroz ovaj razgovor zaokružuje se zaključci Disaster šetnja i u formi okruglog stola promišljaju se uloge strukovnih društava u razvoju formalnih urbanističkih institucija.

Od 19:30 do 22:00 planirana je izložba Radikalna kartografija u prostoru Udruge Rockatansky.

Radeći na Karti katastrofe 2019. godine GradOdrasta otkrio je da je radikalna kartografija alat za otkrivanje nepoznatih i nezamislivih slojeva društveno-prirodnih konflikata, posebno njihovih neopipljivih dijelova. Kartografija je alat za stvaranje prostora, argumenata i koalicija. Selekcija karata iz cijelog svijeta na kojima su aktivisti, mapirajući prostorne fenomene stvarali nove političke alate i alijanse, bit će predstavljena u prostoru udruge Rockatansky.

Obavezno je poštivanje mjera za sprječavanje širenja bolesti COVID-19 tako da je broj sudionika na svim događanjima ograničen na 50 uključujući organizatore, goste i publiku.

Turneja se financira u financijsku potporu Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Grada Zagreb – gradski ured za kulturu, Zaklade “Kultura nova” i Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva / kroz projekt Centri znanja.

M. D.