Preko 260 tisuća eura za stan od 50 kvadrata na Trakačama u Makarskoj, oglas je koji nam je iskočio na društvenim mrežama i koji se, zapravo, ne razlikuje od većine ostalih niti odskače od trenutnog stanja na tržištu nekretnina. Ipak nas je ponukao da izračunamo koliko je to po metru kvadratnom, a brojka koju smo dobili ekvivalent je kvadratima prije 4,5 godina na top lokacijama u Makarskoj. A top topova uvijek je bilo ono najnedostižnije – prvi red do mora.

Kvadrat vrijedan oko 5200 eura na lokaciji koja se smatra centrom nije, međutim, baš ništa neuobičajeno, potvrdila nam je Dijana Škorlić iz agencije Adrion nekretnine.

– Sličnu ponudu imamo i mi za tu lokaciju gdje cijene dosežu i 5400 eura. Sve ovisi je li stan namješten ili ne, ima li garažu i parking ili ne, i naravno, na kojoj je lokaciji. Imamo sad stan u Ulici Stjepana Radića koja se, s garažom, cijeni na preko 630 tisuća eura.

No više niti parking nije preduvjet, stanovi se prodaju bez problema, dok se prije dvije, tri godine znalo dogoditi da je zbog tog manjka stan ipak neko vrijeme stan stajao neprodan na tržištu, kaže nam Dijana Škorlić potvrđujući da se u Makarskoj, i uopće Makarskoj rivijeri, događa prava pomama za nekretninama.

Najniža cijena odavno nije 1800 eura, po kojoj se cijeni znalo naći do prije par godina. Sad se, kako veli Škorlić, za minimalni iznos po kvadratu, i to u Velikom Brdu, treba izdvojiti 2500 eura za novogradnju. Na Zelenki se može naći po 2800 ili eventualno 2700, a za nekretnine koje sadrže i bazen cijene idu do 3500 eura.

Najlakše idu stanovi u centru, gdje se cijene u nvoogradnji kreću od 5000 do 7000 eura, a rekordnu cijenu drži novogradnja kod hotela Dalmacija gdje se za kvadrat treba isprsiti s 7500 eura. Strancima odnosno domaćoj i BiH dijaspori ni to ne predstavlja problem; lokacija je uvijek izuzetno bitna, u takvim slučajevima gotovo pa presudna.

Po cijeni koju nam je navela Škorlić za stan površine 70 kvadrata na lokaciji u blizini plaže, gdje se isti plaća 7500 eura, nekretninu biste platili 450 tisuća eura.

Kad će se recesija odraziti na domaće tržište, koje uvijek zakašnjelo reagira ne sve, pa tako i krizu, ne zna se. No Škorlić napominje: Cijene sigurno neće više padati.

S obzirom na cijene, nije čudno da su domaći ljudi u manjini kad je riječ o kupnji stanova. Po procjeni Škorlić svaki deseti stan kupi netko iz Hrvatske tko i živi u Hrvatskoj. Iako se radi o procjeni koja može varirati, naša sugovornica kaže kako otprilike trećina kupaca dolazi s BiH tržišta, dok druga trećina otpada na EU i ostale. Svaki treći kupac ima hrvatsku putovnicu, ali to ne znači da i živi u Lijepoj našoj gdje su kvadrati postali nedostižni građanima s prosječnim plaćama i prosječnom kreditnom sposobnošću.

Takvih je, kako smo već naveli, svega desetina.

– Ima u zadnje vrijeme i domaćeg svijeta koji kupuju stanove, kombiniraju, mijenjaju lokacije. U objektima koji su legalizirani i etažirani zna se naći stanova na prodaju, kaže Škorlić.

Iako su i cijene u Zagrebu skočile u nebo, tamo se još uvijek, kako kaže agentica nekretninama, zna naći stanova po cijeni 1900 eura za kvadrat. U Makarskoj to već dulje nije slučaj.

Zanimalo nas je i je li točno da veliki udio kupaca stanove uzima bez podizanja kredita, u prijevodu, imaju gotovi novac. – Da, to je jako velik postotak, no mi ne možemo znati jesu li kreditom došli do novca. Mi nemamo uvid u to kad stranci dignu kredit u svojoj zemlji i potom ovdje uplaćuju sa svog na naš račun, rekla nam je Škorlić.

Ivona Ćirak